20 °C Budapest

Egyre merészebb a magyar

Pénzcentrum
2005. október 12. 11:05

A BAMOSZ által közölt adatok szerint a hazai befektetési alapok összvagyona szeptemberben ismét nőtt, bár némileg lassabban, mint a megelőző hónapban, 5,7 %-os növekedés eredményeként szeptember 30-án több mint 1.876 milliárd forintot tett ki.

 
A 100 milliárd forintos havi növekményből 80 milliárd forint az új befektetés, közel 20 milliárd forint pedig az alapok hozama volt. A hónap során három új alap indult, összesen tehát szeptember végén 157 alapot kezeltek a BAMOSZ tagjai. A háromból két új alap nyilvános nyíltvégű értékpapíralap, így ezek száma a hónap végére 104-re nőtt, és ezek az alapok adják továbbra is az alapok összvagyonának 79 %-át. A nyilvános nyíltvégű értékpapírok bővülése második hónapja meghaladta az egyéb alapokét, szeptemberben 84 milliárd forinttal, azaz 6 %-kal nőtt a vagyonuk, ebből közel 70 milliárd forint új befektetés, 14 milliárd pedig a hozamok hatása. Az 5 zártkörű értékpapíralap vagyona lassabban, 2,8 %-kal nőtt, a hónap végi 43 milliárd forintos vagyonuk az alapok összvagyonának 2,3 %-a. (A grafikonok a zártkörű és nyilvános alapok vagyonát együtt mutatják.)
Szeptemberben ismét mérséklődött az ingatlanalapok növekedésének üteme; 5,4 %-os havi növekményük pedig megint elmaradt az átlagtól. Egy új ingatlan alapok alapja indult szeptemberben, így 19-re nőtt az alapok száma, a hónap végén 268 milliárd forintos vagyonuk az összvagyon 14 %-át tette ki. A 14 milliárd forintos növekedéséből közel 12 milliárd forint az új befektetés, 2 milliárd forint pedig az elért hozamok eredménye. A hazai ingatlan alapok alapjainak vagyona továbbra is az ingatlanalapoknál gyorsabban, 14 %-kal nőtt, és a hónap végén meghaladta a 36 milliárd forintot. A 28 garantált alap összvagyona e hónapban 1,5 %-kal, 1,2 milliárd forinttal nőtt, 77 milliárdos vagyonuk az összvagyon 4,1 %-a. Döntő részben zártvégű alapokról van szó, így a növekmény elsősorban a hozam hatása. Az egyetlen származtatott alap vagyona szeptemberben 2,7%-kal, 770 millió forintra nőtt. A növekmény nagyobb részét az értékesítés jelentette.
A befektetési politika szerinti legnagyobb kategória a nyilvános, nyíltvégű alapok közt a 28 kötvényalapé. A harmadik negyedév mindhárom hónapjában gyorsabban nőttek a kötvényalapok, mint a pénzpiaci alapok, szeptemberben 7,2 %-kal, vagyonuk a hónap végén több mint 690 milliárd forint volt. A hónap során 44 milliárd forint friss tőke érkezett a kötvényalapokba, a hozamok hatására az alapok vagyona további 2 milliárd forinttal nőtt. Negyedéves trend az is, hogy az új befektetések elsősorban a hosszú kötvényalapokba érkeztek, illetve, hogy a befektetők a hazai kötvényalapokat preferálták. A hosszú kötvényalapok szeptemberben 10,7 %-kal nőttek, eközben a kötvényalapok vagyonának 82 %-át kitevő rövid kötvényalapok 6,5 %-kal.
A második legnagyobb csoportot alkotó pénzpiaci alapok növekedési üteme egy új alap indulása ellenére tovább lassult, a 26 pénzpiaci alap vagyona szeptemberben 13 milliárd forinttal, 2,3 %-kal nőtt, a hónap végén összesen 586 milliárd forintot tett ki. A növekményből 12 milliárd forint új befektetések hatása, nem egész 1 milliárd forintot pedig a hozamoknak köszönhettek a befektetők. A hosszabb lejáratokat preferáló negyedéves trendnek megfelelően, míg a kategórián belül 77 %-ot kitevő „klasszikus” pénzpiaci alapok gyorsabban, 3,7 %-kal nőttek, a likviditási alapok vagyona – 2 milliárd forint kivonása miatt – 1,9 %-kal csökkent. A devizális megoszlást tekintve a 45 hazai, forint kockázatot viselő nyilvános kötvény és pénzpiaci alap a meghatározó, a kötvényjellegű alapokból 99 %, az összes alap teljes vagyonából 67 % a részesedésük.
A harmadik negyedév minden hónapjában a vegyes alapok (és az egyéb alapok) vagyona nőtt a leggyorsabban, e hónapban 19,2 %-os növekedést követően elérte az 55,5 milliárd forintot. Közel 8 milliárd forintot fektettek be vegyes alapokba, a hozamok pedig több mint 1 milliárd forintot tettek a vagyonhoz szeptemberben. Egy újabb, „hagyományos” kategóriák közé be nem sorolt alap indult a hónapban, két sorozattal, így az egyéb alapok száma 4-re, vagyonuk több mint 4 milliárdra nőtt. A részvényalapok havi növekedése a korábbiaknál gyorsabb, 10,7 % volt, az alapok vagyona szeptember végére 151 milliárd forintra nőtt. A negyedéves trend szerint a tiszta részvény alapok növekedése gyorsabb volt, ezek 16,3 %-kal bővültek, a részvényalapok vagyonának 92 %-át kitevő részvénytúlsúlyos alapok pedig a korábbiaknál gyorsabban, 10,2 %-kal nőttek. Az amerikai és globális részvényalapokból tőkekivonás történt, így szeptemberben is a hazai és európai alapok nőttek a leggyorsabban (12,5 illetve 15,2 %-kal).
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm