Egyre merészebb a magyar

Pénzcentrum
2005. október 12. 11:05

A BAMOSZ által közölt adatok szerint a hazai befektetési alapok összvagyona szeptemberben ismét nőtt, bár némileg lassabban, mint a megelőző hónapban, 5,7 %-os növekedés eredményeként szeptember 30-án több mint 1.876 milliárd forintot tett ki.

 
A 100 milliárd forintos havi növekményből 80 milliárd forint az új befektetés, közel 20 milliárd forint pedig az alapok hozama volt. A hónap során három új alap indult, összesen tehát szeptember végén 157 alapot kezeltek a BAMOSZ tagjai. A háromból két új alap nyilvános nyíltvégű értékpapíralap, így ezek száma a hónap végére 104-re nőtt, és ezek az alapok adják továbbra is az alapok összvagyonának 79 %-át. A nyilvános nyíltvégű értékpapírok bővülése második hónapja meghaladta az egyéb alapokét, szeptemberben 84 milliárd forinttal, azaz 6 %-kal nőtt a vagyonuk, ebből közel 70 milliárd forint új befektetés, 14 milliárd pedig a hozamok hatása. Az 5 zártkörű értékpapíralap vagyona lassabban, 2,8 %-kal nőtt, a hónap végi 43 milliárd forintos vagyonuk az alapok összvagyonának 2,3 %-a. (A grafikonok a zártkörű és nyilvános alapok vagyonát együtt mutatják.)
Szeptemberben ismét mérséklődött az ingatlanalapok növekedésének üteme; 5,4 %-os havi növekményük pedig megint elmaradt az átlagtól. Egy új ingatlan alapok alapja indult szeptemberben, így 19-re nőtt az alapok száma, a hónap végén 268 milliárd forintos vagyonuk az összvagyon 14 %-át tette ki. A 14 milliárd forintos növekedéséből közel 12 milliárd forint az új befektetés, 2 milliárd forint pedig az elért hozamok eredménye. A hazai ingatlan alapok alapjainak vagyona továbbra is az ingatlanalapoknál gyorsabban, 14 %-kal nőtt, és a hónap végén meghaladta a 36 milliárd forintot. A 28 garantált alap összvagyona e hónapban 1,5 %-kal, 1,2 milliárd forinttal nőtt, 77 milliárdos vagyonuk az összvagyon 4,1 %-a. Döntő részben zártvégű alapokról van szó, így a növekmény elsősorban a hozam hatása. Az egyetlen származtatott alap vagyona szeptemberben 2,7%-kal, 770 millió forintra nőtt. A növekmény nagyobb részét az értékesítés jelentette.
A befektetési politika szerinti legnagyobb kategória a nyilvános, nyíltvégű alapok közt a 28 kötvényalapé. A harmadik negyedév mindhárom hónapjában gyorsabban nőttek a kötvényalapok, mint a pénzpiaci alapok, szeptemberben 7,2 %-kal, vagyonuk a hónap végén több mint 690 milliárd forint volt. A hónap során 44 milliárd forint friss tőke érkezett a kötvényalapokba, a hozamok hatására az alapok vagyona további 2 milliárd forinttal nőtt. Negyedéves trend az is, hogy az új befektetések elsősorban a hosszú kötvényalapokba érkeztek, illetve, hogy a befektetők a hazai kötvényalapokat preferálták. A hosszú kötvényalapok szeptemberben 10,7 %-kal nőttek, eközben a kötvényalapok vagyonának 82 %-át kitevő rövid kötvényalapok 6,5 %-kal.
A második legnagyobb csoportot alkotó pénzpiaci alapok növekedési üteme egy új alap indulása ellenére tovább lassult, a 26 pénzpiaci alap vagyona szeptemberben 13 milliárd forinttal, 2,3 %-kal nőtt, a hónap végén összesen 586 milliárd forintot tett ki. A növekményből 12 milliárd forint új befektetések hatása, nem egész 1 milliárd forintot pedig a hozamoknak köszönhettek a befektetők. A hosszabb lejáratokat preferáló negyedéves trendnek megfelelően, míg a kategórián belül 77 %-ot kitevő „klasszikus” pénzpiaci alapok gyorsabban, 3,7 %-kal nőttek, a likviditási alapok vagyona – 2 milliárd forint kivonása miatt – 1,9 %-kal csökkent. A devizális megoszlást tekintve a 45 hazai, forint kockázatot viselő nyilvános kötvény és pénzpiaci alap a meghatározó, a kötvényjellegű alapokból 99 %, az összes alap teljes vagyonából 67 % a részesedésük.
A harmadik negyedév minden hónapjában a vegyes alapok (és az egyéb alapok) vagyona nőtt a leggyorsabban, e hónapban 19,2 %-os növekedést követően elérte az 55,5 milliárd forintot. Közel 8 milliárd forintot fektettek be vegyes alapokba, a hozamok pedig több mint 1 milliárd forintot tettek a vagyonhoz szeptemberben. Egy újabb, „hagyományos” kategóriák közé be nem sorolt alap indult a hónapban, két sorozattal, így az egyéb alapok száma 4-re, vagyonuk több mint 4 milliárdra nőtt. A részvényalapok havi növekedése a korábbiaknál gyorsabb, 10,7 % volt, az alapok vagyona szeptember végére 151 milliárd forintra nőtt. A negyedéves trend szerint a tiszta részvény alapok növekedése gyorsabb volt, ezek 16,3 %-kal bővültek, a részvényalapok vagyonának 92 %-át kitevő részvénytúlsúlyos alapok pedig a korábbiaknál gyorsabban, 10,2 %-kal nőttek. Az amerikai és globális részvényalapokból tőkekivonás történt, így szeptemberben is a hazai és európai alapok nőttek a leggyorsabban (12,5 illetve 15,2 %-kal).
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 2. 19:40
A Media1 információi szerint a korábbi bejelentéssel szemben a Magyarországon a TV2-n több mint egy...
MNB Intézet  |  2023. február 2. 10:52
A demográfiai trendek lassan, de biztosan rendezik át a társadalmi, gazdasági viszonyokat. Mik leszn...
Holdblog  |  2023. február 2. 10:51
Ezt most csak úgy ideraknám, mély tisztelettel. És hálával. És köszönettel. A svéd modellnek. ...
Kiszámoló  |  2023. február 2. 10:27
Kijött egy új rendelet, ami a lakásbiztosításokat érinti, az ügyfelek számára kedvezően. Az első vál...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?