14 °C Budapest

Mire jó az ingatlanalap ?

Pénzcentrum
2005. október 11. 17:00

Az ingatlanalapok jegyeibe történő befektetések eddig a viszonylag biztonságos, de az állampapír-piaci hozamokat valamivel meghaladó lehetőségnek számítottak. Az ingatlanpiacot kívülről szemlélő magánszemélyként egyre kisebb az esélye, hogy jó lehetőséget, "áron aluli" ingatlant találjunk. Egy magánbefektető jellemzően csak a lakáspiacon esetleg a kisebb üzlethelységek piacán spekulálhat igen jelentős ár- és likviditási kockázattal. Ha nem kívánunk heteket tölteni a tranzakciók részleteivel, nem akarjuk vállalni, hogy esetleg a rossz szomszéd miatt a lakás nem eladható, akkor mindenképpen ingatlan alap jegyeit vegyük ha már az ingatlanpiac mellett döntöttünk. Egy fontos részlet: az ingatlanpiac nem csak lakóingatlanokból áll.

 
Az ingatlanalapok jegyeibe történő befektetések eddig a viszonylag biztonságos, de az állampapír-piaci hozamokat valamivel meghaladó lehetőségnek számítottak. Az ingatlanpiacot kívülről szemlélő magánszemélyként egyre kisebb az esélye, hogy jó lehetőséget, „áron aluli” ingatlant találjunk. Egy magánbefektető jellemzően csak a lakáspiacon esetleg a kisebb üzlethelységek piacán spekulálhat igen jelentős ár- és likviditási kockázattal. Ha nem kívánunk heteket tölteni a tranzakciók részleteivel, nem akarjuk vállalni, hogy esetleg a rossz szomszéd miatt a lakás nem eladható, akkor mindenképpen ingatlan alap jegyeit vegyük ha már az ingatlanpiac mellett döntöttünk. Egy fontos részlet: az ingatlanpiac nem csak lakóingatlanokból áll.
 
A csökkenő betéti kamatok és állampapírhozamok rákényszeríttették a befektetőket arra, hogy más lehetőség után nézzenek pénzük fialtatásához. Ez a tőkeátcsoportosítási hullám kedvezett a befektetési alapoknak, ugyanis az összes alap nettó eszközértéke 56 százalékkal 1662 m Ft-ra nőtt év első felében, ezen belül óriási,  140 százalékos növekedést produkáltak az ingatlanalapok. Az ingatlanalapokban kezelt vagyon mára meghaladja a 220 mrd Ft-ot.
Forrás: Bamosz
Furcsa módon, épp ez a hirtelen növekedés rontotta meg az ingatlanalapok teljesítményét. Az év eleji 11-13 százalékos éves hozamvárakozásaikat az alapkezelők 8-10 százalékosra módosították, ugyanis az alapok ingatlannal való feltöltöttsége a tavalyi 70-80 százalékról 30-40 százalék körülire esett vissza. A beáramló tőkét nem mindig sikerül megfelelő ingatlanokba forgatni, ezért az alapok kénytelenek a pénzt az alacsonyabb hozamot adó állampapírokban és bankbetétekben elhelyezni.
 A jövőbeni hozamok kapcsán másrészt létezik még devizakockázat is, mivel a bérleti díjakat euróban számítják, a befektetők pedig forintban várják a megtérülést.
Az alapkezelők befektetési stratégiája között is van különbség. Vannak konzervatív befektetők, akik csak már meglévő, tartósan bérelt ingatlanokat vásárolnak (ingatlanforgalmazó); és vannak olyan ingatlanalapok is, melyek a kockázatosabb ingatlanfejlesztés révén elérhető hozamot preferálják (ingatlanfejlesztő). Az ingatlanfejlesztő és az ingatlanforgalmazó alapokon kívül léteznek az ingatlan alapokat tömörítő alapok (más néven ernyőalapok) is, melyek az év eleji 8.6 milliárdról 45 milliárd forint fölé növekedtek.
A hazai ingatlanalapok nem csak egymással versenyeznek a ma már viszonylag kis számú, jó hozamot biztosító, tartósan bérelt ingatlanokért, hanem a külföldi befektetőkkel is. A magyar alapok előnye viszont az a külföldi versenytársaikkal szemben, hogy ők mernek vidéken is befektetni, míg a külföldiek elsősorban a fővárosra koncentrálnak.
Az ingatlanalap hosszú távú, legalább egy évre szóló befektetés, mivel az éven belüli visszaváltásokat az alapkezelők 1-2 %-os büntető jutalékkal „honorálják”.
Az ingatlanalapok jegyei elsősorban azoknak a befektetőknek ajánlottak, akik közepes kockázatért cserébe az egész országra kiterjedő nagyobb hozamú ipari, logisztikai, irodai piac hasznából szeretnének részesedni. Ezek a befektetések a visszaváltásokon keresztül – egy „ajánlott” időtávon túl – likvidebbek, mint ha konkrét ingatlanba fektetnénk. A nyíltvégű ingatlanbefektetési alapok kiküszöböli az egyedi ingatlanbefektetés szinte minden hátrányát. A nyíltvégűség annyit jelent, hogy az Alap által kibocsátott befektetési jegyeket bármikor meg lehet vásárolni és bármikor vissza lehet váltani. Így a befektető tetszőleges összeget tetszőleges időtávra tud befektetni. Az ingatlanalapok további előnye más befektetési alaptípusokhoz hasonlóan a diverzifikáció (sok befektetésre elosztani a kockázatot) lehetősége.
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
MEDIA1  |  2024. április 25. 11:54
A Médiatanács szerint megsértette a médiatörvényt a Trendmania című műsor.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm