Égig érő ingatlanárak

Pénzcentrum
2005. október 10. 16:35

A néhány évvel ezelőtti lakásárrobbanás és az azóta is tartó emelkedés után némi visszaesés tapasztalható az új lakások piacán. A kereskedelmi, ipari ingatlanok esetében viszont a megnövekedett keresletnek köszönhetően éppen fordított a helyzet.

 
A néhány évvel ezelőtti lakásárrobbanás és az azóta is tartó emelkedés után némi visszaesés tapasztalható az új lakások piacán. A kereskedelmi, ipari ingatlanok esetében viszont a megnövekedett keresletnek köszönhetően éppen fordított a helyzet.
Sokan bíztak abban, hogy az áremelkedési tendencia a lakáspiacon töretlen marad, ennek köszönhetően dinamikusan nőtt az építési kedv. Az új lakások építése tizenöt éves rekordszintre emelkedett az utóbbi egy évben. Ezáltal hatalmas új lakás kínálat alakult ki a piacon, ugyanakkor részben a lakáshitelek támogatásához kapcsolódó szigorítások miatt ezzel a kereslet nem tudott lépést tartani. A korlátozott kereslet az építtetőket is mérsékletre intette, a beruházók egyre kevesebb építési engedélyt váltnak ki a tavalyi év közepe óta mivel a már meglévő ingatlanjaik értékesítése is nehézségekbe ütközik. A lassuló építési ütem hatása körülbelül másfél év múlva jelentkezhet az átadott lakások számában. Addig is marad a mostani jelentős túlkínálat ami az árak mérséklődéséhez vezet.
A frekventált helyen lévő extra minőségű lakásokat továbbra is viszonylag könnyű „árban” eladni, ugyanakkor piaci átlagban már nem ilyen rózsás a kép, az árak sok helyen csökkennek, illetve több az „ingyen” extra a lakásokhoz. Összességében a  lakáspiacot egyelőre a vevők uralják, elmúltak azok az idők, amikor az új lakások percek alatt elfogytak, a délben megvásárolt Expressz ingatlan rovatában megjelent hirdetéseket hívogatva pedig már csak azt hallhattuk, hogy elkelt.
A lakóingatlan piac mellett az ipari, kereskedelmi ingatlanok piaca továbbra is élénk, sorra épülnek a logisztikai központok, az irodapiac a csökkenő hozamok ellenére is aktív. Az érdeklődés igen jelentős mind a külföldi, mind a belföldi befektetők oldaláról. A befektetők egy része szakmai, ugyanakkor jelentős a részaránya azoknak, akik csak kvázi pénzügyi befektetőként jelennek meg ebben a szegmensben. Ez utóbbi csoportba sorolhatóak a hazai ingatlanalapok, melyek a folyamatos tőkebeáramlás miatt egyfajta befektetési kényszerben vannak. Az ingatlanalapok vagyona az év elejéhez képest 140%-os növekedést mutat. Ezen alapok átlagos feltöltöttségi szintje 30-40 %-os, tehát még igen jelentős összeg keresi a helyét az ingatlanpiacon. Az alapkezelők olyan ipari, logisztikai ingatlanokat és irodaházakat keresnek megvételre, amelyek frekventált helyen fekszenek és hosszú távra bérbe adhatók. Jellemzően előnyben részesítik az áruházláncok ingatlanjainak megvásárlását, fejlesztését és logisztikai központok üzemeltetését is. Ez az érdeklődés ezen ingatlanok illetve területek árában is érezhető, az árnövekedés folyamatos.
Forrás: BAMOSZ
Összességében elmondható, hogy a jelenleg lakást vásárlóknak kedvez a most kialakuló túlkínálat okozta eladói árverseny. Akik befektetési céllal szeretnének beszállni az ingatlanpiacra azok talán jobban járnak, ha választanak a 18 hazai ingatlanalap közül. Az alapok fő előnye, hogy már kisebb összeggel is részesülhet a befektető a piac esetleges fellendüléséből, valamint ezek a befektetések a visszaváltásokon keresztül – egy „ajánlott” időtávon túl - likvidebbek mint ha konkrét ingatlanba fektetnénk. Az ingatlanalapok jegyeinél befektetéseknek legalább egy évre kell hogy szóljanak, mivel az éven belüli visszaváltásokat az alapkezelők 1-2 %-os büntető jutalékkal „honorálják”.
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm