3 °C Budapest

Tovább duzzad a Raiffeisen ingatlanalap

Pénzcentrum
2005. szeptember 9. 10:38

Augusztusban is mintegy 4 Mrd forintnyi friss tőke érkezett az Alapba, amellyel a teljes kezelt vagyon elérte a 72,5 Mrd forintot. Az Alap ingatlan-kitettsége 36% volt a hónap végén.

 
Augusztusban is mintegy 4 Mrd forintnyi friss tőke érkezett az Alapba, amellyel a teljes kezelt vagyon elérte a 72,5 Mrd forintot. Az Alap ingatlan-kitettsége 36% volt a hónap végén.
 
A hónap során ingatlan tranzakció lezárására nem került sor, de szeptember első napjaiban egy újabb budapesti iroda ingatlan megvásárlására kerülhet sor. Ezen felül az Alapkezelő előrehaladott tárgyalásokat folytat egy vidéki ingatlan megvásárlásáról is. A két tranzakció mintegy 3,7 Mrd forinttal növeli majd a jelenlegi 26,1 Mrd forintos ingatlan vagyont. Az Alap likvid eszközeinek szempontjából említést érdemlő esemény az MNB augusztus 22-i lépése volt, amelynek keretében a jegybank 50 bázisponttal 6,25%-ra csökkentette a alapkamatot. A lépés meglepetésszerű volt, hiszen bár a piac az év végéig 75 bázispontos csökkentést árazott, de azt három lépésben vélte megvalósíthatónak. A jegybanki lépést követően a piaci hozamcsökkenés szokás szerint nem állt meg (a kamatdöntés maga erősítette a kamatcsökkentési várakozásokat), a hónap végén az egy éves DKJ hozam már csak 5,7% volt. A forint a hónap során viszonylag stabil maradt az euróval szemben, közel az intervenciós sáv .erős. széléhez. Az Alap havi nominális hozama 0,74% volt, míg az indulás óta számított évesített hozam 12,68%.
A stratégia
Az Alapkezelő az Alap pénzeszközeiből ingatlanokat vásárol, az ingatlanokra nem fordított tőkét pedig likvid eszközökben tartja. Az Alap befektetési politikájának alapvető célja az Alap nettó eszközértékének folyamatos és tartós növelése értékmegőrző ingatlan vagyon kialakításával (ingatlanok vételével és eladásával) és azok hasznosításával (bérbeadásával), valamint új ingatlanok építésével. Az Alapkezelő az Alap tőkéjét nagyobb részben bérleti díjbevételt biztosító ingatlanok vásárlására fordítja, kisebb részben pedig tőkenövekedési céllal vásárol ingatlanokat. Hosszú távon cél a 80%-os ingatlanhányad tartása.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 30. 20:28
A világ legnézettebb párkapcsolati realityje, A Married at first sight magyar változata hamarosan a...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
Holdblog  |  2023. január 30. 12:21
A 2023-ra vonatkozó globális növekedési prognózisok szerint idén az elmúlt harminc év harmadik leggy...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?