13 °C Budapest

Nőnek az alapok gazdagodnak a befektetők

Pénzcentrum
2005. szeptember 6. 08:26

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona augusztusban az előző két hónaphoz hasonló, 6,9 %-os növekedés után a hónap végén 1.776 milliárd forintot tett ki. A havi növekmény 114 milliárd forint volt, ebből 97 milliárd forint az új befektetés, míg 17 milliárd forint az alapok hozama volt. A hónap során két új alap indult, így számuk 154-re gyarapodott. A két új alap egyike nyilvános nyíltvégű értékpapíralap, így ezek száma a hónap végén 102-re nőtt, az alapok összvagyonának továbbra is 79 %-át adják ezek az alapok. A nyilvános nyíltvégű értékpapírok növekedése meghaladta a többi alapét, augusztusban 7,4 %-kal, 96 milliárd forinttal bővültek, amiből közel 83 milliárd forint új befektetés, és 13 milliárdnyi pozitív hozamot is realizáltak. Az 5 zártkörű értékpapíralap vagyona a nyilvános nyíltvégű alapoknál lassabban, 3,8 %-kal nőtt, vagyonuk a hónap végén 42 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 2,4 %-a



A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona augusztusban az előző két hónaphoz hasonló, 6,9 %-os növekedés után a hónap végén 1.776 milliárd forintot tett ki. A havi növekmény 114 milliárd forint volt, ebből 97 milliárd forint az új befektetés, míg 17 milliárd forint az alapok hozama volt. A hónap során két új alap indult, így számuk 154-re gyarapodott. A két új alap egyike nyilvános nyíltvégű értékpapíralap, így ezek száma a hónap végén 102-re nőtt, az alapok összvagyonának továbbra is 79 %-át adják ezek az alapok. A nyilvános nyíltvégű értékpapírok növekedése meghaladta a többi alapét, augusztusban 7,4 %-kal, 96 milliárd forinttal bővültek, amiből közel 83 milliárd forint új befektetés, és 13 milliárdnyi pozitív hozamot is realizáltak. Az 5 zártkörű értékpapíralap vagyona a nyilvános nyíltvégű alapoknál lassabban, 3,8 %-kal nőtt, vagyonuk a hónap végén 42 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 2,4 %-a.

Augusztusban némileg tovább mérséklődött az ingatlanalapok növekedésének dinamikája; 6,3 %-os havi növekményük idén első alkalommal maradt el az átlagtól. A 18 alap vagyona a hónap végén 254 milliárd forintot, az összvagyon 14 %-át adta. A 15 milliárd forintos növekedéséből 13 milliárd forintot az új befektetések, míg 2 milliárd forintot az elért hozamok tesznek ki. Továbbra is igaz, hogy a hazai ingatlan alapok alapjainak vagyona az ingatlanalapoknál gyorsabban, 10 %-kal nőtt, és a hónap végén meghaladta a 32 milliárd forintot. A 28 garantált alap összvagyona 0,8 %-kal, 600 millió forinttal nőtt ebben a hónapban. Mivel döntő részben zártvégű alapokról van szó, a növekmény elsősorban az alapok által elért hozam hatása. Augusztusban indult az első származtatott alap, ennek vagyona a hónap végén 750 millió forint volt.

A befektetési politika szerinti legnagyobb kategória a nyilvános, nyíltvégű alapok közt a 28 kötvényalapé. Augusztusban ismét gyorsabban nőttek a kötvényalapok, mint a pénzpiaci alapok, összesen 9,5 %-kal, így a hónap végén vagyonuk több mint 643 milliárd forint volt. A hónap során közel 50 milliárd forint új befektetés történt a kötvényalapokba, és további 6 milliárd forinttal nőtt a kezelt vagyon a hozamoknak köszönhetően. A júliusi trend folytatódott abban a tekintetben is, hogy a befektetések nagyobb arányban érintették a hosszú kötvényalapokat, ezek 21,9 %-kal nőttek, míg a kötvényalapok vagyonának 82 %-át kitevő rövid kötvényalapok 7 %-kal.

A második legnagyobb csoportot alkotó pénzpiaci alapok esetében is a júliusi trend folytatódik: lassuló növekedés, így ismét nőtt a különbség a pénzpiaci és kötvényalapok vagyona között. A 25 pénzpiaci alap vagyona 22 milliárd forinttal, 4 %-kal nőtt augusztusban, összesen 572 milliárd forint volt a hónap végén. A növekményből 19 milliárd forint volt a friss tőkebefektetések eredménye. Bár augusztusban újabb likviditási alap indult, a júliusi trendnek megfelelően jelentősen gyorsabban, 5,4 %-kal nőttek a kategórián belül 75 %-ot kitevő „klasszikus” pénzpiaci alapok, szemben a likviditási alapok 0,1 %-ával. A kötvény és pénzpiaci alapok devizális megoszlását tekintve továbbra is a hazai, forint kockázatot viselő nyilvános kötvényjellegű alapok a csoport meghatározói 99 %-kal, az ide sorolható 45 alap az összes alap teljes vagyonából is közel 68 %-kal részesedik.

Harmadik hónapja a vegyes alapok (és az egyéb alapok) vagyona nő a leggyorsabban, augusztusban 24,2 %-os növekedés után a hónap végén elérve a 46,5 milliárd forintot. Augusztusban több mint 8 milliárd forintot fektettek be vegyes alapokba, míg a hozamok fél milliárd forinttal növelték a vagyont. A részvényalapok augusztus havi növekedése az előző havinál némileg magasabb volt, 6,4 %-os bővülés után a hónap végén az alapok vagyona 136,7 milliárd forintra nőtt. A július havi trend folytatása abban is megnyilvánult, hogy a tiszta részvény alapok gyorsabban, 22 %-kal nőttek, illetve hogy a hazai és (közép-kelet-)európai részvényalapokba nagyobb befektetés valósult meg, így ezek az alapok nőttek a leggyorsabban (a hazai részvényalapok 11,5 %-kal). A részvényalapok vagyonának 93 %-át kitevő részvénytúlsúlyos alapok az előző havival megegyezően, 5,4 %-kal nőttek, így az alapok vagyona közel 127 milliárd forint. Az alapok összességére is igaz augusztusban, amit júliusban elmondtunk: a kisebb kockázatúnak tartott alapok után a kockázatosabb termékek felé fordultak a befektetők.



Forrás: Bamosz

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem