28 °C Budapest

Nőnek az alapok gazdagodnak a befektetők

Pénzcentrum
2005. szeptember 6. 08:26

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona augusztusban az előző két hónaphoz hasonló, 6,9 %-os növekedés után a hónap végén 1.776 milliárd forintot tett ki. A havi növekmény 114 milliárd forint volt, ebből 97 milliárd forint az új befektetés, míg 17 milliárd forint az alapok hozama volt. A hónap során két új alap indult, így számuk 154-re gyarapodott. A két új alap egyike nyilvános nyíltvégű értékpapíralap, így ezek száma a hónap végén 102-re nőtt, az alapok összvagyonának továbbra is 79 %-át adják ezek az alapok. A nyilvános nyíltvégű értékpapírok növekedése meghaladta a többi alapét, augusztusban 7,4 %-kal, 96 milliárd forinttal bővültek, amiből közel 83 milliárd forint új befektetés, és 13 milliárdnyi pozitív hozamot is realizáltak. Az 5 zártkörű értékpapíralap vagyona a nyilvános nyíltvégű alapoknál lassabban, 3,8 %-kal nőtt, vagyonuk a hónap végén 42 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 2,4 %-aA BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona augusztusban az előző két hónaphoz hasonló, 6,9 %-os növekedés után a hónap végén 1.776 milliárd forintot tett ki. A havi növekmény 114 milliárd forint volt, ebből 97 milliárd forint az új befektetés, míg 17 milliárd forint az alapok hozama volt. A hónap során két új alap indult, így számuk 154-re gyarapodott. A két új alap egyike nyilvános nyíltvégű értékpapíralap, így ezek száma a hónap végén 102-re nőtt, az alapok összvagyonának továbbra is 79 %-át adják ezek az alapok. A nyilvános nyíltvégű értékpapírok növekedése meghaladta a többi alapét, augusztusban 7,4 %-kal, 96 milliárd forinttal bővültek, amiből közel 83 milliárd forint új befektetés, és 13 milliárdnyi pozitív hozamot is realizáltak. Az 5 zártkörű értékpapíralap vagyona a nyilvános nyíltvégű alapoknál lassabban, 3,8 %-kal nőtt, vagyonuk a hónap végén 42 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 2,4 %-a.

Augusztusban némileg tovább mérséklődött az ingatlanalapok növekedésének dinamikája; 6,3 %-os havi növekményük idén első alkalommal maradt el az átlagtól. A 18 alap vagyona a hónap végén 254 milliárd forintot, az összvagyon 14 %-át adta. A 15 milliárd forintos növekedéséből 13 milliárd forintot az új befektetések, míg 2 milliárd forintot az elért hozamok tesznek ki. Továbbra is igaz, hogy a hazai ingatlan alapok alapjainak vagyona az ingatlanalapoknál gyorsabban, 10 %-kal nőtt, és a hónap végén meghaladta a 32 milliárd forintot. A 28 garantált alap összvagyona 0,8 %-kal, 600 millió forinttal nőtt ebben a hónapban. Mivel döntő részben zártvégű alapokról van szó, a növekmény elsősorban az alapok által elért hozam hatása. Augusztusban indult az első származtatott alap, ennek vagyona a hónap végén 750 millió forint volt.

A befektetési politika szerinti legnagyobb kategória a nyilvános, nyíltvégű alapok közt a 28 kötvényalapé. Augusztusban ismét gyorsabban nőttek a kötvényalapok, mint a pénzpiaci alapok, összesen 9,5 %-kal, így a hónap végén vagyonuk több mint 643 milliárd forint volt. A hónap során közel 50 milliárd forint új befektetés történt a kötvényalapokba, és további 6 milliárd forinttal nőtt a kezelt vagyon a hozamoknak köszönhetően. A júliusi trend folytatódott abban a tekintetben is, hogy a befektetések nagyobb arányban érintették a hosszú kötvényalapokat, ezek 21,9 %-kal nőttek, míg a kötvényalapok vagyonának 82 %-át kitevő rövid kötvényalapok 7 %-kal.

A második legnagyobb csoportot alkotó pénzpiaci alapok esetében is a júliusi trend folytatódik: lassuló növekedés, így ismét nőtt a különbség a pénzpiaci és kötvényalapok vagyona között. A 25 pénzpiaci alap vagyona 22 milliárd forinttal, 4 %-kal nőtt augusztusban, összesen 572 milliárd forint volt a hónap végén. A növekményből 19 milliárd forint volt a friss tőkebefektetések eredménye. Bár augusztusban újabb likviditási alap indult, a júliusi trendnek megfelelően jelentősen gyorsabban, 5,4 %-kal nőttek a kategórián belül 75 %-ot kitevő „klasszikus” pénzpiaci alapok, szemben a likviditási alapok 0,1 %-ával. A kötvény és pénzpiaci alapok devizális megoszlását tekintve továbbra is a hazai, forint kockázatot viselő nyilvános kötvényjellegű alapok a csoport meghatározói 99 %-kal, az ide sorolható 45 alap az összes alap teljes vagyonából is közel 68 %-kal részesedik.

Harmadik hónapja a vegyes alapok (és az egyéb alapok) vagyona nő a leggyorsabban, augusztusban 24,2 %-os növekedés után a hónap végén elérve a 46,5 milliárd forintot. Augusztusban több mint 8 milliárd forintot fektettek be vegyes alapokba, míg a hozamok fél milliárd forinttal növelték a vagyont. A részvényalapok augusztus havi növekedése az előző havinál némileg magasabb volt, 6,4 %-os bővülés után a hónap végén az alapok vagyona 136,7 milliárd forintra nőtt. A július havi trend folytatása abban is megnyilvánult, hogy a tiszta részvény alapok gyorsabban, 22 %-kal nőttek, illetve hogy a hazai és (közép-kelet-)európai részvényalapokba nagyobb befektetés valósult meg, így ezek az alapok nőttek a leggyorsabban (a hazai részvényalapok 11,5 %-kal). A részvényalapok vagyonának 93 %-át kitevő részvénytúlsúlyos alapok az előző havival megegyezően, 5,4 %-kal nőttek, így az alapok vagyona közel 127 milliárd forint. Az alapok összességére is igaz augusztusban, amit júliusban elmondtunk: a kisebb kockázatúnak tartott alapok után a kockázatosabb termékek felé fordultak a befektetők.Forrás: Bamosz

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 18. 15:22
 Az Arany Blende minden évben a legjobb filmelzetest keresi. Idén 46 tavaly bemutatott magyar filmhe...
Holdblog  |  2022. augusztus 18. 06:05
Korábban a HOLDBLOG-on már írtunk róla, hogy az orosz-ukrán konfliktus után Kína és Tajvan viszonyár...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?