-1 °C Budapest

Nőnek az alapok gazdagodnak a befektetők

Pénzcentrum
2005. szeptember 6. 08:26

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona augusztusban az előző két hónaphoz hasonló, 6,9 %-os növekedés után a hónap végén 1.776 milliárd forintot tett ki. A havi növekmény 114 milliárd forint volt, ebből 97 milliárd forint az új befektetés, míg 17 milliárd forint az alapok hozama volt. A hónap során két új alap indult, így számuk 154-re gyarapodott. A két új alap egyike nyilvános nyíltvégű értékpapíralap, így ezek száma a hónap végén 102-re nőtt, az alapok összvagyonának továbbra is 79 %-át adják ezek az alapok. A nyilvános nyíltvégű értékpapírok növekedése meghaladta a többi alapét, augusztusban 7,4 %-kal, 96 milliárd forinttal bővültek, amiből közel 83 milliárd forint új befektetés, és 13 milliárdnyi pozitív hozamot is realizáltak. Az 5 zártkörű értékpapíralap vagyona a nyilvános nyíltvégű alapoknál lassabban, 3,8 %-kal nőtt, vagyonuk a hónap végén 42 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 2,4 %-aA BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona augusztusban az előző két hónaphoz hasonló, 6,9 %-os növekedés után a hónap végén 1.776 milliárd forintot tett ki. A havi növekmény 114 milliárd forint volt, ebből 97 milliárd forint az új befektetés, míg 17 milliárd forint az alapok hozama volt. A hónap során két új alap indult, így számuk 154-re gyarapodott. A két új alap egyike nyilvános nyíltvégű értékpapíralap, így ezek száma a hónap végén 102-re nőtt, az alapok összvagyonának továbbra is 79 %-át adják ezek az alapok. A nyilvános nyíltvégű értékpapírok növekedése meghaladta a többi alapét, augusztusban 7,4 %-kal, 96 milliárd forinttal bővültek, amiből közel 83 milliárd forint új befektetés, és 13 milliárdnyi pozitív hozamot is realizáltak. Az 5 zártkörű értékpapíralap vagyona a nyilvános nyíltvégű alapoknál lassabban, 3,8 %-kal nőtt, vagyonuk a hónap végén 42 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 2,4 %-a.

Augusztusban némileg tovább mérséklődött az ingatlanalapok növekedésének dinamikája; 6,3 %-os havi növekményük idén első alkalommal maradt el az átlagtól. A 18 alap vagyona a hónap végén 254 milliárd forintot, az összvagyon 14 %-át adta. A 15 milliárd forintos növekedéséből 13 milliárd forintot az új befektetések, míg 2 milliárd forintot az elért hozamok tesznek ki. Továbbra is igaz, hogy a hazai ingatlan alapok alapjainak vagyona az ingatlanalapoknál gyorsabban, 10 %-kal nőtt, és a hónap végén meghaladta a 32 milliárd forintot. A 28 garantált alap összvagyona 0,8 %-kal, 600 millió forinttal nőtt ebben a hónapban. Mivel döntő részben zártvégű alapokról van szó, a növekmény elsősorban az alapok által elért hozam hatása. Augusztusban indult az első származtatott alap, ennek vagyona a hónap végén 750 millió forint volt.

A befektetési politika szerinti legnagyobb kategória a nyilvános, nyíltvégű alapok közt a 28 kötvényalapé. Augusztusban ismét gyorsabban nőttek a kötvényalapok, mint a pénzpiaci alapok, összesen 9,5 %-kal, így a hónap végén vagyonuk több mint 643 milliárd forint volt. A hónap során közel 50 milliárd forint új befektetés történt a kötvényalapokba, és további 6 milliárd forinttal nőtt a kezelt vagyon a hozamoknak köszönhetően. A júliusi trend folytatódott abban a tekintetben is, hogy a befektetések nagyobb arányban érintették a hosszú kötvényalapokat, ezek 21,9 %-kal nőttek, míg a kötvényalapok vagyonának 82 %-át kitevő rövid kötvényalapok 7 %-kal.

A második legnagyobb csoportot alkotó pénzpiaci alapok esetében is a júliusi trend folytatódik: lassuló növekedés, így ismét nőtt a különbség a pénzpiaci és kötvényalapok vagyona között. A 25 pénzpiaci alap vagyona 22 milliárd forinttal, 4 %-kal nőtt augusztusban, összesen 572 milliárd forint volt a hónap végén. A növekményből 19 milliárd forint volt a friss tőkebefektetések eredménye. Bár augusztusban újabb likviditási alap indult, a júliusi trendnek megfelelően jelentősen gyorsabban, 5,4 %-kal nőttek a kategórián belül 75 %-ot kitevő „klasszikus” pénzpiaci alapok, szemben a likviditási alapok 0,1 %-ával. A kötvény és pénzpiaci alapok devizális megoszlását tekintve továbbra is a hazai, forint kockázatot viselő nyilvános kötvényjellegű alapok a csoport meghatározói 99 %-kal, az ide sorolható 45 alap az összes alap teljes vagyonából is közel 68 %-kal részesedik.

Harmadik hónapja a vegyes alapok (és az egyéb alapok) vagyona nő a leggyorsabban, augusztusban 24,2 %-os növekedés után a hónap végén elérve a 46,5 milliárd forintot. Augusztusban több mint 8 milliárd forintot fektettek be vegyes alapokba, míg a hozamok fél milliárd forinttal növelték a vagyont. A részvényalapok augusztus havi növekedése az előző havinál némileg magasabb volt, 6,4 %-os bővülés után a hónap végén az alapok vagyona 136,7 milliárd forintra nőtt. A július havi trend folytatása abban is megnyilvánult, hogy a tiszta részvény alapok gyorsabban, 22 %-kal nőttek, illetve hogy a hazai és (közép-kelet-)európai részvényalapokba nagyobb befektetés valósult meg, így ezek az alapok nőttek a leggyorsabban (a hazai részvényalapok 11,5 %-kal). A részvényalapok vagyonának 93 %-át kitevő részvénytúlsúlyos alapok az előző havival megegyezően, 5,4 %-kal nőttek, így az alapok vagyona közel 127 milliárd forint. Az alapok összességére is igaz augusztusban, amit júliusban elmondtunk: a kisebb kockázatúnak tartott alapok után a kockázatosabb termékek felé fordultak a befektetők.Forrás: Bamosz

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 9. 08:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Holdblog  |  2023. december 9. 06:48
Kijöttek a legfrissebb PISA-eredmények, amelyekben a diákok teljesítményét mérik hosszú idősoron, és...
Kiszámoló  |  2023. december 8. 19:24
Kiderültek a részletek az új villanyautós pályázatról, az eddigi legbőkezűbbre sikeredett. Csak váll...
MEDIA1  |  2023. december 8. 16:54
Úgy tűnik, mérföldkőhöz érkezett a Viasat és AXN csatornákat működtető Antenna Entertainment tévétár...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm