2 °C Budapest

A kockázatot keresik a befektetők

Pénzcentrum
2005. augusztus 8. 10:22

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona az előző három havi értéket meghaladó, 7 %-os júliusi növekedés után a hónap végén elérte az 1.662 milliárd forintot - áll a Bamosz közleményében. A 109 milliárd forintos havi növekedésből 90 milliárd forint új befektetés, 19 milliárd forint pedig az alapok hozama volt.

Bár a növekedés dinamikája csökken, továbbra is gyorsabban nőnek az átlagnál az ingatlanalapok. A júliusi 10 %-os bővülés hatására a hónap végén a 18 alap összes vagyona meghaladta a 239 milliárd forintot, ami az összvagyon 14 %-a. Az ingatlanalapok vagyonának 22 milliárd forintos növekedéséből a döntő hányadot - 20 milliárd forintot - az új befektetések teszik ki, míg a hónap során az alapok átlagosan 0.5 % körüli hozamot értek el.

A 28 garantált alap összvagyona 1.3 %-kal, 1 milliárd forinttal nőtt júliusban. Mivel döntő részben zártvégű alapokról van szó, a gyarapodás elsősorban az alapok által elért hozam hatása.

A befektetési politika szerinti legnagyobb kategória a nyilvános, nyíltvégű alapok közt a 28 kötvényalapé. Ez évben először nőttek a kötvényalapok gyorsabban, mint a pénzpiaci alapok, júliusban összesen 8 %-kal, a hónap végén vagyonuk több mint 587 milliárd forint volt. E hónapban mintegy 38.5 milliárd forint új befektetés történt ezen alapokba, és további 5 milliárd forinttal nőtt a kezelt vagyon a hozamoknak köszönhetően. Júliusban az előző hónapoktól eltérően a befektetések nagyobb arányban érintették a hosszú kötvényalapokat, ezek az alapok 12.7 %-kal nőttek, míg a kötvényalapok vagyonának 84 %-át kitevő rövid kötvényalapok 7 %-kal bővültek júliusban. Az összes alapot vizsgálva is elmondható, hogy a korábban preferált, alacsonyabb kockázatúnak tartott alapok (pénzpiaci, rövid kötvény) helyett júliusban a kockázatosabb termékek felé fordultak a befektetők.

A második legnagyobb csoportot alkotó pénzpiaci alapok növekedése júliusban ismét lassult az előző hónaphoz képest, így megint nőtt a különbség a pénzpiaci és kötvényalapok vagyona között. Július végén egy új likviditási alap indult, a 24 pénzpiaci alap vagyona összesen 550 milliárd forint volt a hónap végén. Összességében júliusban 23 milliárd forinttal, 4.4 %-kal nőtt ezen alapok összvagyona, a növekményből 21 milliárd forint volt a friss tőkebefektetések eredménye.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kötvény és pénzpiaci alapok devizális megoszlását tekintve a hazai, forint kockázatot viselő nyilvános kötvényjellegű alapok továbbra is e csoport 99 %-át teszik ki, és az ide sorolható 44 alap a meghatározó csoportja az összes alapnak is, részesedésük az alapok teljes vagyonából közel 68 %.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm