15 °C Budapest

A kockázatot keresik a befektetők

Pénzcentrum
2005. augusztus 8. 10:22

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona az előző három havi értéket meghaladó, 7 %-os júliusi növekedés után a hónap végén elérte az 1.662 milliárd forintot - áll a Bamosz közleményében. A 109 milliárd forintos havi növekedésből 90 milliárd forint új befektetés, 19 milliárd forint pedig az alapok hozama volt.

Bár a növekedés dinamikája csökken, továbbra is gyorsabban nőnek az átlagnál az ingatlanalapok. A júliusi 10 %-os bővülés hatására a hónap végén a 18 alap összes vagyona meghaladta a 239 milliárd forintot, ami az összvagyon 14 %-a. Az ingatlanalapok vagyonának 22 milliárd forintos növekedéséből a döntő hányadot - 20 milliárd forintot - az új befektetések teszik ki, míg a hónap során az alapok átlagosan 0.5 % körüli hozamot értek el.

A 28 garantált alap összvagyona 1.3 %-kal, 1 milliárd forinttal nőtt júliusban. Mivel döntő részben zártvégű alapokról van szó, a gyarapodás elsősorban az alapok által elért hozam hatása.

A befektetési politika szerinti legnagyobb kategória a nyilvános, nyíltvégű alapok közt a 28 kötvényalapé. Ez évben először nőttek a kötvényalapok gyorsabban, mint a pénzpiaci alapok, júliusban összesen 8 %-kal, a hónap végén vagyonuk több mint 587 milliárd forint volt. E hónapban mintegy 38.5 milliárd forint új befektetés történt ezen alapokba, és további 5 milliárd forinttal nőtt a kezelt vagyon a hozamoknak köszönhetően. Júliusban az előző hónapoktól eltérően a befektetések nagyobb arányban érintették a hosszú kötvényalapokat, ezek az alapok 12.7 %-kal nőttek, míg a kötvényalapok vagyonának 84 %-át kitevő rövid kötvényalapok 7 %-kal bővültek júliusban. Az összes alapot vizsgálva is elmondható, hogy a korábban preferált, alacsonyabb kockázatúnak tartott alapok (pénzpiaci, rövid kötvény) helyett júliusban a kockázatosabb termékek felé fordultak a befektetők.

A második legnagyobb csoportot alkotó pénzpiaci alapok növekedése júliusban ismét lassult az előző hónaphoz képest, így megint nőtt a különbség a pénzpiaci és kötvényalapok vagyona között. Július végén egy új likviditási alap indult, a 24 pénzpiaci alap vagyona összesen 550 milliárd forint volt a hónap végén. Összességében júliusban 23 milliárd forinttal, 4.4 %-kal nőtt ezen alapok összvagyona, a növekményből 21 milliárd forint volt a friss tőkebefektetések eredménye.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kötvény és pénzpiaci alapok devizális megoszlását tekintve a hazai, forint kockázatot viselő nyilvános kötvényjellegű alapok továbbra is e csoport 99 %-át teszik ki, és az ide sorolható 44 alap a meghatározó csoportja az összes alapnak is, részesedésük az alapok teljes vagyonából közel 68 %.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 4. 14:00
A Hazatalálsz című saját gyártású sorozat 2. évadában több új szereplő is felbukkan majd. Íme a rész...
Bankmonitor  |  2024. március 4. 13:07
Megjelentek a januári nyugdíjstatisztikák: a KSH adatai szerint az átlagnyugdíj és a mediánnyugdíj e...
Holdblog  |  2024. március 4. 12:31
Az előző részben a német gazdaság általános kihívásairól írtam. Jelen bejegyzésben a gazdaság motorj...
Buxelliott  |  2024. március 4. 08:55
A hagyományos értelemben (nem elliotti) ék hozta a várakozást, az ék ideális célára teljesült. Ellio...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkor rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem