A kockázatot keresik a befektetők

Pénzcentrum
2005. augusztus 8. 10:22

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona az előző három havi értéket meghaladó, 7 %-os júliusi növekedés után a hónap végén elérte az 1.662 milliárd forintot - áll a Bamosz közleményében. A 109 milliárd forintos havi növekedésből 90 milliárd forint új befektetés, 19 milliárd forint pedig az alapok hozama volt.

Bár a növekedés dinamikája csökken, továbbra is gyorsabban nőnek az átlagnál az ingatlanalapok. A júliusi 10 %-os bővülés hatására a hónap végén a 18 alap összes vagyona meghaladta a 239 milliárd forintot, ami az összvagyon 14 %-a. Az ingatlanalapok vagyonának 22 milliárd forintos növekedéséből a döntő hányadot - 20 milliárd forintot - az új befektetések teszik ki, míg a hónap során az alapok átlagosan 0.5 % körüli hozamot értek el.

A 28 garantált alap összvagyona 1.3 %-kal, 1 milliárd forinttal nőtt júliusban. Mivel döntő részben zártvégű alapokról van szó, a gyarapodás elsősorban az alapok által elért hozam hatása.

A befektetési politika szerinti legnagyobb kategória a nyilvános, nyíltvégű alapok közt a 28 kötvényalapé. Ez évben először nőttek a kötvényalapok gyorsabban, mint a pénzpiaci alapok, júliusban összesen 8 %-kal, a hónap végén vagyonuk több mint 587 milliárd forint volt. E hónapban mintegy 38.5 milliárd forint új befektetés történt ezen alapokba, és további 5 milliárd forinttal nőtt a kezelt vagyon a hozamoknak köszönhetően. Júliusban az előző hónapoktól eltérően a befektetések nagyobb arányban érintették a hosszú kötvényalapokat, ezek az alapok 12.7 %-kal nőttek, míg a kötvényalapok vagyonának 84 %-át kitevő rövid kötvényalapok 7 %-kal bővültek júliusban. Az összes alapot vizsgálva is elmondható, hogy a korábban preferált, alacsonyabb kockázatúnak tartott alapok (pénzpiaci, rövid kötvény) helyett júliusban a kockázatosabb termékek felé fordultak a befektetők.

A második legnagyobb csoportot alkotó pénzpiaci alapok növekedése júliusban ismét lassult az előző hónaphoz képest, így megint nőtt a különbség a pénzpiaci és kötvényalapok vagyona között. Július végén egy új likviditási alap indult, a 24 pénzpiaci alap vagyona összesen 550 milliárd forint volt a hónap végén. Összességében júliusban 23 milliárd forinttal, 4.4 %-kal nőtt ezen alapok összvagyona, a növekményből 21 milliárd forint volt a friss tőkebefektetések eredménye.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kötvény és pénzpiaci alapok devizális megoszlását tekintve a hazai, forint kockázatot viselő nyilvános kötvényjellegű alapok továbbra is e csoport 99 %-át teszik ki, és az ide sorolható 44 alap a meghatározó csoportja az összes alapnak is, részesedésük az alapok teljes vagyonából közel 68 %.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?