A kockázatot keresik a befektetők

Pénzcentrum
2005. augusztus 8. 10:22

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona az előző három havi értéket meghaladó, 7 %-os júliusi növekedés után a hónap végén elérte az 1.662 milliárd forintot - áll a Bamosz közleményében. A 109 milliárd forintos havi növekedésből 90 milliárd forint új befektetés, 19 milliárd forint pedig az alapok hozama volt.

Bár a növekedés dinamikája csökken, továbbra is gyorsabban nőnek az átlagnál az ingatlanalapok. A júliusi 10 %-os bővülés hatására a hónap végén a 18 alap összes vagyona meghaladta a 239 milliárd forintot, ami az összvagyon 14 %-a. Az ingatlanalapok vagyonának 22 milliárd forintos növekedéséből a döntő hányadot - 20 milliárd forintot - az új befektetések teszik ki, míg a hónap során az alapok átlagosan 0.5 % körüli hozamot értek el.

A 28 garantált alap összvagyona 1.3 %-kal, 1 milliárd forinttal nőtt júliusban. Mivel döntő részben zártvégű alapokról van szó, a gyarapodás elsősorban az alapok által elért hozam hatása.

A befektetési politika szerinti legnagyobb kategória a nyilvános, nyíltvégű alapok közt a 28 kötvényalapé. Ez évben először nőttek a kötvényalapok gyorsabban, mint a pénzpiaci alapok, júliusban összesen 8 %-kal, a hónap végén vagyonuk több mint 587 milliárd forint volt. E hónapban mintegy 38.5 milliárd forint új befektetés történt ezen alapokba, és további 5 milliárd forinttal nőtt a kezelt vagyon a hozamoknak köszönhetően. Júliusban az előző hónapoktól eltérően a befektetések nagyobb arányban érintették a hosszú kötvényalapokat, ezek az alapok 12.7 %-kal nőttek, míg a kötvényalapok vagyonának 84 %-át kitevő rövid kötvényalapok 7 %-kal bővültek júliusban. Az összes alapot vizsgálva is elmondható, hogy a korábban preferált, alacsonyabb kockázatúnak tartott alapok (pénzpiaci, rövid kötvény) helyett júliusban a kockázatosabb termékek felé fordultak a befektetők.

A második legnagyobb csoportot alkotó pénzpiaci alapok növekedése júliusban ismét lassult az előző hónaphoz képest, így megint nőtt a különbség a pénzpiaci és kötvényalapok vagyona között. Július végén egy új likviditási alap indult, a 24 pénzpiaci alap vagyona összesen 550 milliárd forint volt a hónap végén. Összességében júliusban 23 milliárd forinttal, 4.4 %-kal nőtt ezen alapok összvagyona, a növekményből 21 milliárd forint volt a friss tőkebefektetések eredménye.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kötvény és pénzpiaci alapok devizális megoszlását tekintve a hazai, forint kockázatot viselő nyilvános kötvényjellegű alapok továbbra is e csoport 99 %-át teszik ki, és az ide sorolható 44 alap a meghatározó csoportja az összes alapnak is, részesedésük az alapok teljes vagyonából közel 68 %.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?