28 °C Budapest

Mi változott 10 év alatt? Átlagember, megtakarítás, hitel...

Pénzcentrum
2005. július 4. 08:08

1995-től 2005 első negyedévéig tekintjük át a magyar lakosság megtakarítási és hitelfelvételi adatait. Mi változott 10 év alatt? Tömören talán csak annyi, hogy jól dolgoznak a biztosítási ügynökök, a kötelező nyugdíjpénztári tagság megjelent... a hitelfelvételi kedv pedig feltámadt. Az alábbi két ábra közül alapvetően a lakossági megtakarítások százalékos megoszlására érdemes nagyobb hangsúlyt

1995-től 2005 első negyedévéig tekintjük át a magyar lakosság megtakarítási és hitelfelvételi adatait. Mi változott 10 év alatt? Tömören talán csak annyi, hogy jól dolgoznak a biztosítási ügynökök, a kötelező nyugdíjpénztári tagság megjelent... a hitelfelvételi kedv pedig feltámadt.

Az alábbi két ábra közül alapvetően a lakossági megtakarítások százalékos megoszlására érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni. Ábrázolásunkban az összvagyonból kiemeltük az üzletrészek és tőzsdén kívüli részvények értékét, mivel a saját vállalkozásba fektetett pénz más jellemzőkkel rendelkezik mint a szabadon leköthető vagyon.

1995-ben a megtakarításokon belül a készpénz aránya 16.5% volt, míg a bankbetétek aránya 55.9%. Ugyanezen arányok 2005 első negyedévének végére 10.5%-ra, illetve 41.9%-ra süllyedtek, mely elvileg azt jelezné, hogy a lakosság elmozdult a szofisztikáltabb megtakarítási formák felé. De csak elvileg jelenti ezt, ha megnézzük az összetétel változás konkrétumait:

1., jelentős szeletet hasít már ki a pénztári megtakarítás állomány 2005 első negyedévében (12.5%), mindazonáltal ezen megtakarítási forma dinamikus növekedése döntő részben a nyugdíjrendszer állami szinten eldöntött átalakításának és nem a magánszemélyek egyedi döntésére vezethető vissza

2., a biztosítási fedezet megtakarításokon belüli aránya az elmúlt 10 évben közel 4%ponttal 8.9%-ra emelkedett, ez esetben a biztosítási ügynökök hatékony munkája dicsérendő

3., az egyedüli tényleges fejlődést mutató elmozdulás a befektetési jegyek arányának 1.9%-ról 8.1%-ra történő növekedése

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tőzsdei részvények - mint azt már több korábbi írásunkban jeleztük - a hazai tőzsde folyamataitól függetlenül marginális szerepet töltenek be a megtakarítások között. 2005 március 31-én a lakossági megtakarítások 1.8%-át tették ki a tőzsdei részvények.
(Az egyéb értékpapírok főként állampapírokat, jelzálogleveleket tartalmaznak.)


A megtakarítások mellett természetesen érdemes egy pillantást vetni a hitelállomány változására is. A nettó vagyon százalékában kifejezett eladósodottságot mutatja az alábbi ábránk. A Bokros-csomag utáni leszállóágat követően az igazi hiteléhség megjelenése természetesen az államilag támogatott lakáshitelekhez köthetők (melyek több fázisban jelentek meg 2000-től; először csak új lakásra, majd használt lakásra).
2005 első negyedévében is nőtt a hitelállomány, értéke 4,153 mrd Ft-ot tett ki az időszak végén. A vagyon növekedése azonban az első negyedévben - hosszú idő után először - meghaladta a hitelek dinamikáját, így az eladósodottság csökkent. Nemzetközi átlagban a 24.3%-os (ingatlant nem tartalmazó teljes vagyonra vetített) eladósodás minden bizonnyal nem tekinthető kiugró értéknek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 27. 13:56
Pavel Stanchev, a Mészáros Lőrinc-közeli TV2 Média Csoport vezérigazgatója megerősítette a Media1 va...
Kiszámoló  |  2024. május 27. 10:13
Kínában több tízmillió üres, gyakran félkész lakás van, a világ végén, ahol senki nem akar és soha n...
Bankmonitor  |  2024. május 27. 08:25
A CSOK Plusz egy igen kedvező, legfeljebb 3 százalékos kamatozású támogatott lakáshitel, ráadásul mé...
Holdblog  |  2024. május 27. 07:27
Egyre nagyobb szeletet szakítanak ki maguknak a kínai cégek a nyári Európa-bajnokság szponzori listá...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem