Mi változott 10 év alatt? Átlagember, megtakarítás, hitel...

Pénzcentrum
2005. július 4. 08:08

1995-től 2005 első negyedévéig tekintjük át a magyar lakosság megtakarítási és hitelfelvételi adatait. Mi változott 10 év alatt? Tömören talán csak annyi, hogy jól dolgoznak a biztosítási ügynökök, a kötelező nyugdíjpénztári tagság megjelent... a hitelfelvételi kedv pedig feltámadt. Az alábbi két ábra közül alapvetően a lakossági megtakarítások százalékos megoszlására érdemes nagyobb hangsúlyt

1995-től 2005 első negyedévéig tekintjük át a magyar lakosság megtakarítási és hitelfelvételi adatait. Mi változott 10 év alatt? Tömören talán csak annyi, hogy jól dolgoznak a biztosítási ügynökök, a kötelező nyugdíjpénztári tagság megjelent... a hitelfelvételi kedv pedig feltámadt.

Az alábbi két ábra közül alapvetően a lakossági megtakarítások százalékos megoszlására érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni. Ábrázolásunkban az összvagyonból kiemeltük az üzletrészek és tőzsdén kívüli részvények értékét, mivel a saját vállalkozásba fektetett pénz más jellemzőkkel rendelkezik mint a szabadon leköthető vagyon.

1995-ben a megtakarításokon belül a készpénz aránya 16.5% volt, míg a bankbetétek aránya 55.9%. Ugyanezen arányok 2005 első negyedévének végére 10.5%-ra, illetve 41.9%-ra süllyedtek, mely elvileg azt jelezné, hogy a lakosság elmozdult a szofisztikáltabb megtakarítási formák felé. De csak elvileg jelenti ezt, ha megnézzük az összetétel változás konkrétumait:

1., jelentős szeletet hasít már ki a pénztári megtakarítás állomány 2005 első negyedévében (12.5%), mindazonáltal ezen megtakarítási forma dinamikus növekedése döntő részben a nyugdíjrendszer állami szinten eldöntött átalakításának és nem a magánszemélyek egyedi döntésére vezethető vissza

2., a biztosítási fedezet megtakarításokon belüli aránya az elmúlt 10 évben közel 4%ponttal 8.9%-ra emelkedett, ez esetben a biztosítási ügynökök hatékony munkája dicsérendő

3., az egyedüli tényleges fejlődést mutató elmozdulás a befektetési jegyek arányának 1.9%-ról 8.1%-ra történő növekedése

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tőzsdei részvények - mint azt már több korábbi írásunkban jeleztük - a hazai tőzsde folyamataitól függetlenül marginális szerepet töltenek be a megtakarítások között. 2005 március 31-én a lakossági megtakarítások 1.8%-át tették ki a tőzsdei részvények.
(Az egyéb értékpapírok főként állampapírokat, jelzálogleveleket tartalmaznak.)


A megtakarítások mellett természetesen érdemes egy pillantást vetni a hitelállomány változására is. A nettó vagyon százalékában kifejezett eladósodottságot mutatja az alábbi ábránk. A Bokros-csomag utáni leszállóágat követően az igazi hiteléhség megjelenése természetesen az államilag támogatott lakáshitelekhez köthetők (melyek több fázisban jelentek meg 2000-től; először csak új lakásra, majd használt lakásra).
2005 első negyedévében is nőtt a hitelállomány, értéke 4,153 mrd Ft-ot tett ki az időszak végén. A vagyon növekedése azonban az első negyedévben - hosszú idő után először - meghaladta a hitelek dinamikáját, így az eladósodottság csökkent. Nemzetközi átlagban a 24.3%-os (ingatlant nem tartalmazó teljes vagyonra vetített) eladósodás minden bizonnyal nem tekinthető kiugró értéknek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 30. 20:28
A világ legnézettebb párkapcsolati realityje, A Married at first sight magyar változata hamarosan a...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
Holdblog  |  2023. január 30. 12:21
A 2023-ra vonatkozó globális növekedési prognózisok szerint idén az elmúlt harminc év harmadik leggy...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?