Mi folyik a magyar álláspiacon? Erre fel kell készülnie a munkakeresőknek 2024-ben

Pénzcentrum2024. január 12. 15:33

A foglalkoztatás bővülésére számít a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) elnöke.

„A foglalkoztatás bővülésére számíthatunk erősödő gazdaságunkban" – fogalmazott Csizmadia Gábor, a tagszervezetein keresztül 200 000 fő munkavállalót foglalkoztató Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) elnöke - olvasható a szervezet közleményében. A gazdasági elemzők előrejelzése szerinti 3,6 százalékos GDP-növekedés 2024-ben magával hozza a foglalkoztatók megnövekedett munkaerőigényét.

Ebben a kiélezett helyzetben „nem működnek majd az általános toborzási technikák, fokozott szükség lesz speciális szaktudásra”. Egyre nagyobb szerep hárul a munkaerő-kölcsönző cégekre, akik sokszor lehetetlennek tűnő helyzetekben is megoldják a cégek munkaerőigényét.

Ugyanakkor a magyar munkavállalók érdekeit védő felelős kormányzati döntések, mint a nemzetbiztonsági célokat is szolgáló új idegenrendészeti törvény, s a minősített kölcsönzői feltételek szigorítása teremtette kontrollált munkaerő-piaci helyzet nyújthat biztonságos környezetet a magyar gazdaság szereplői számára.

Az elnök emlékeztett arra, hogy „rendhagyó időben változott 2023. december 1-jétől a minimálbér és a garantált bérminimum, ami jelentős feladatot adott a cégeknek, vállalkozásoknak”. Gyorsan kellett korrigálniuk mindazoknak, akiket érint, de a munkaerő-megtartás miatt azokra is ösztönzőleg hatott, akiket nem.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sokan két lépcsőben emelik a munkabéreket: először a kötelező törvény által előírt mértékben, majd 2024. január 1-jén vagy az első negyedév során. Tapasztalatuk szerint volumenében átlagosan összességében 12 százalékos bérfejlesztés várható.

Felmérést készít a Pénzcentrum!

Címkék:
minimálbér, béremelés, gazdaság, munkaerő, munkaerőpiac, bérfejlesztés, bérminimum, garantált bérminimum,