Egyre csak nő a feszültség a fizetések miatt: ekkora emelés várható a magyar állami cégeknél

Pénzcentrum2023. december 28. 09:32

Az állami cégek esetében gyakorlatilag csak a Magyar Postánál dőlt el, hogy milyen fizetésemelést kapnak a dolgozók. A MÁV-Volán csoportnál már egy elindultak a tárgyalások egy rövidebb, egynapos sztrájk kíséretében, azonban vannak olyan helyek, ahol mindössze januárban fognak megkezdődni a bértárgyalások.

Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a Portfolionak mondta el, hogy a Magyar Postánál már novemberben megállapodtak a felek 6 százalékos jövő évi bérfejlesztésben, amit most a minimálbérek emelése felfelé korrigál.

Ezt Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke is megerősítette.

A Magyar Posta új teljesítményezési bérrendszert vezetett be. Az állami cég december elejére előrehozta a 2024-es bérfejlesztés egy részét. Az alapbéreket 3 százalékkal emelték meg, és január 1-től további 3 százalékos béremelés várható, de ez már differenciáltan. A béren kívüli juttatásokat is emelték. Összességében egy 16 százalékos bérfejlesztést hajtanak végre

– magyarázta a szakértő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Volánnál pedig az elmúlt napokban csúcsosodott ki a harc, méghozzá sztrájk formájában. A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet 25 százalékos béremelést szeretne jövőre. Nemcsak a megélhetés miatt fogalmazták meg ezt a követelést, hanem azért is, mert egyre kevesebb a buszvezető és a szerelő is az állami cégcsoportnál. Az alacsony fizetések miatt ugyanis a szakszervezet szerint nem vonzó a pálya. A MÁV-nál pedig szintén komolyabb béremelést szeretnének elérni. Azonban a cég vezetése bérajánlatot nem adott, hanem inkább közölte, hogy a tárgyalási folyamatokat megakasztotta a sztrájk.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet 25 százalékos béremelést szeretne jövőre. Nemcsak a megélhetés miatt fogalmazták meg ezt a követelést, hanem azért is, mert egyre kevesebb a buszvezető és a szerelő is az állami cégcsoportnál. Az alacsony fizetések miatt ugyanis a szakszervezet szerint nem vonzó a pálya.

Címkék:
hrcentrum, cég, sztrájk, béremelés, posta, volán, autóbusz, magyar, fizetések, állami, máv start, posta béremelés,