Jön a keserű pirula: a magyar munkavállalók többsége 10 százalék alatti emelésre számíthat

Pénzcentrum2023. november 17. 21:32

A magyar munkavállalók többsége 10 százalék alatti fizetésemelésre számíthat, mivel a cégek többsége képtelen ennél többet kigazdálkodni – nyilatkozta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.  

A magyar munkavállalók többsége 10 százalék alatti fizetésemelésre számíthat, mivel a cégek többsége képtelen ennél többet kigazdálkodni – nyilatkozta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az RTL Híradónak.

„Nem indokolt egy kétszámjegyű béremelési dinamikát fenntartani az ennek az évnek a recessziója után, és a jövő év 2-3 vagy 3-4 százalékos gazdasági bővülése ezt nem indokolja” – nyilatkozta a főtitkár.

A kormány szerint mostanra megszűnt a fizetések vásárlóerejének csökkenése. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter közölte, céljuk, hogy „a reálbérek jövőre 4-5 százalékkal nőhessenek”. Amennyiben ez sikerül, úgy az átlagbér jövőre annyit érhet majd, mint tavaly.

Ezzel kapcsolatban Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy

két év átlagában ez 2 százalékos reálkereset-növekedést jelent, tehát évi 1 százalékot. Ez praktikusan az érzékelhetetlen kategóriába tartozik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ugyanakkor a minimálbér bejelentett emelésével együtt nőnek az ahhoz kötött ellátások is, ami nagyjából 1 millió embert érint. Például a tartósan beteg gyereküket otthon ápolóknak járó gyod több mint 31 ezer forinttal, havi nettó 240 ezerre nőhet, várhatóan januártól. A gyed esetében csak a plafon nő, majdnem 37 ezer forinttal, havi nettó 280 ezerre.

Az úgynevezett home office támogatás januártól emelkedhet. A munkáltatók nagyjából 3 500 forinttal többel, majdnem havi 27 ezerrel járulhatnak majd hozzá – adómentesen – a távmunkában dolgozók otthoni internet, villany, illetve nyomtató használatához.

Címkék:
fizetés, gyed, minimálbér, home office, béremelés, fizetésemelés, garantált bérminimum, gyod, nagy márton, gazdaságfejlesztési minisztérium,