Megszületett a nagy bérmegállapodás: nem kell várni 2024-ig a béremelésre Magyarországon?

Portfolio2023. október 31. 15:31

Nem lesz 100 ezer forintos bérkompenzáció Magyarországon a reálbérek visszaesése miatt, ugyanakkor a legkisebb bérek 2024-es emelését a munkavállalók és a munkaadók javaslata szerint előre hoznák. Az államtitkár szerint azt a kormány támogathatja.

Úgy tűnik, hogy a minimálbér 15 százalékkal, míg a bérminimum 10 százalékkal emelkedhet jövőre. Utóbbi esetében a munkaadók kisebb, a munkavállalók nagyobb emelést szeretnének - idézi a Portfolio Czomba Sándort, a gazdaságfejlesztési minisztérium államtitkárát, aki az M1-en mondta el mindezt. Ugyanakkor a harmadik elemet a kormány nem támogatta, ez a 100 ezer forintos egyszeri bérkompenzáció lett volna.

Ez összhangban van a Portfolio korábbi értesülésével, miszerint a minimálbéresek és a garantált bérminimumosok nem számíthatnak az idei év végén 100 ezer forintos adó- és járulékmentes bérkompenzációra. A munkaadók és a munkavállók képviselői arról fognak megállapodni, hogy más módon kompenzálják a reálbérek idei visszaesését.

Czomba Sándor arról beszélt, hogy a 100 ezer forintos egyszeri bérkifizetéssel az lett volna a probléma, hogy ez egy adható juttatás lett volna. Ezért egyáltalán nem biztos, hogy a minimálbéresek és bérminimumosok ezt meg is kapták volna.

Most egy olyan ajánlat van a két fél (munkaadók és munkavállalók) részéről a kormány asztalán, hogy előre tudjuk-e hozni decemberre a minimálbér és a bérminimum emelését - mondta Czomba Sándor. Ez egy sokkal jobb ajánlat, és szerintem ez a kormány részéről is elfogadható - tette hozzá.

Címkék:
reálbér, béremelés, infláció, fizetésemelés, bérminimum,