Hiába a törvény adta lehetőség: sorra utasítják el a tanárok fizetésemelési kérelmeit

Népszava2023. október 25. 09:14

Több pedagógus is fizetésemelést kért a státusztörvényre hivatkozva, ám a tankerületi központok visszautasították az ajánlataikat.

Az új státusztörvény alapján több pedagógus is megpróbálkozott a béralkuval, ám ajánlataikat sorra utasítják vissza a tankerületi központok – írja a Népszava. A portál emlékeztet rá, hogy az új törvény értelmében 2024. január 1-től már egy többsávos bérrendszer alapján határozhatja meg a munkáltató, hogy a törvény adta keretek között mekkora legyen egy tanár bére. A bérek megállapításakor többek között figyelembe kell venni a szakmai gyakorlati időt, végzettséget, elismeréseket, tanított tantárgyak számát, önként vállalt plusz feladatokat, illetve az új teljesítményértékelő rendszerben elért eredményeket, jóllehet ezen utóbbi még kidolgozás alatt áll.

A portál azonban úgy értesült, hogy a teljesítményértékelő rendszer kidolgozatlanságára hivatkozva sorra utasítják vissza a pedagógusok fizetésemelési kérelmeit. Az egyik tankerület azt válaszolta egy béremelést igénylő pedagógusnak, hogy a rendszer kidolgozatlansága miatt legkorábban 2025. szeptemberétől számíthat emelésre. Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője szerint ez a válasz szembemegy a törvényi előírással, hiszen a bérek megállapításakor a teljesítményértékelés csak egy szempont a sok közül.

 
Címkék:
béremelés, tanár, pedagógus, fizetésemelés, pdsz, tanári fizetés,