Brutális, ami a hazai bérekkel történik: rengeteg magyar dolgozónak ez a rögvalóság

24.hu2023. január 6. 09:46

Tavaly 20%-kal emelkedett a minimálbér, indén pedig a 16%-kal lett több a legkisebb fizetés bruttó összege, azonban nem látszik, hogy a hazai bérek elkezdtek volna közeledni az európai szinthez – írja a 24.hu.

Ugyan tavaly a minimálbér bruttó összege elérte a 200 ezer forintot, idén pedig már a 232 ezret, az utóbbi 12 év emelései nem bizonyultak elégnek arra, hogy felzárkózzunk az EU-s bérszinthez. 2010 óta a minimálbér nettó összege két és félszeresére nőtt, azonban az Unión belül még mindig a 3. legalacsonyabb helyet érjük csak el ezzel. Nem csak az uniós összehasonlításban szerepeltünk rosszul, hanem régión belül sem teljesítünk túl jól: 2018-ban még negyedik helyezést értünk el, 2022-ben azonban már a harmadik legkisebb minimálbér volt a magyar a térségben, euróban számolva.

Ha pedig félévről félévre nézzük a magyar minimálbért euróban, az is jól látszik, hogy a forintárfolyam a gyengülése miatt mindig alacsonyabb értékeket adott. Azonban nem csupán a minimálbérek alacsonyak itthon más európai országokhoz képest, hanem az átlagfizetések terén is egyre jobban lemaradunk. A bruttó átlagbér összege szintén két és félszeresére nőtt 2010 óta, azonban a nettó átlagfizetés terén 2021-ben csak Romániát és Bulgáriát előztük meg az EU-ból. 

Szakmai megbecsülés, elismertség kutatás 2023

A Pénzcentrum új felmérése ismét arra keresi a választ, hogy milyen az egyes szakmák megítélése Magyarországon: elismertek-e, a társadalmilag hasznos szakmának tekinthetők-e, illetve túl- vagy alulfizetettnek tartott hivatások-e. Két éve, 2021-ben már elvégeztük ugyanezt a kutatást - melynek eredményei itt olvashatók -, így össze tudjuk majd vetni a korábbi adatokkal az új válaszokat. Ez alapján az is kiderül majd, mely szakmák megítélése változott sokat az elmúlt években. Köszönjük, hogy kérdéseinkre adott válaszaiddal segíted a munkánkat!

Címkék:
hrcentrum, hr, minimálbér, minimálbér-emelés, drágulás, infláció, fizetések, euróárfolyam, árdrágulás,