Súlyos dolog derült ki a magyarok órabéréről: a számok nem hazudnak, ez botrányos

Buzás Borbála2022. december 12. 16:04

Az Európai Unión belül tavaly Magyarországon 4 300 forintra jött ki a munkaadók bérköltsége egy órára, ezzel pedig nálunk volt a harmadik legolcsóbb a foglalkoztatás az unión belül. Ugyan az alacsony fizetések vonzóak a külföldi cégek számára, a magyar munkavállalók számára nem éppen jó hír, hogy csak Romániában és Bulgáriában alacsonyabbak az órabérek, mint nálunk. Megnéztük, hogy európai összehasonlításban mekkora különbségek vannak a munkaerő költségeinél, és mennyire befolyásolja külföldi cégek kiadásait itthon a magas infláció és a gyenge forint.

Az Eurostat által évente elkészített munkaadói bérköltség-index alapján 2021-ben az átlagos órabér az EU-n belül 32,8 euró volt, mai árfolyamon 13 600 ezer forint. Ehhez képest a magyar átlagos órabér az adatok szerint csupán 10,4 euró, vagyis 4 300 forint, ami csupán harmada az európai átlagbérnek. Ezzel nálunk volt a harmadik legalacsonyabb az óránkénti fizetés átlagos összege, ennél rosszabbul csak Romániában (8,5 euró; 3 500 forint), valamint Bulgáriában (7 euró; 2 900 forint) kerestek a munkavállalók.

Közel hétszeres bérkülönbség az unión belül

A kutatásban az átlagos órabéreket a munkaadói költségek alapján határozzák meg a 10 főnél több munkavállalót foglalkoztató cégek esetében, amibe nem csak a fizetések tartoztak bele, de az egészségügyi járulékok és az adók is. Ez alapján tavaly órabérre lebontva a cégeknek Dániában kellett fizetni a munkavállóik után, 46,9 eurót, közel 20 ezer forintot. A második helyen Luxemburg végzett 43 euróval (18 ezer forint), míg Belgiumban volt a harmadik legmagasabb a foglalkoztatás óránkénti költsége: 41,6 euró (17 300 forint).

Loading...

Ehhez képest a sereghajtó Bulgária volt 7 eurós óránkénti bérköltséggel, ezt előzte meg Románia 8,5 euróval (3 500 forint), Magyarország pedig a 27 tagállam közül hátulról a harmadik, vagyis a 25. helyen végzett. Nálunk tavaly 10,4 euróba (4 300 forintba) került a munkaerő alkalmazása egy órára lebontva. Ha a legolcsóbb Bulgáriát összevetjük a ledrágább Dániával, akkor azt látjuk, hogy az utóbbiban majdnem hétszer annyiba kerül a munkaerő foglalkoztatása, mint a legolcsóbb országban az EU-n belül.

Az uniós átlag tavaly 32,8 euró (13 600 forint), ennek nagyjából egyharmadába került a magyar munkaerő foglalkoztatása 2021-ben.

A szomszéd országokhoz képest is olcsó a magyar munkaerő

Ha megnézzük, mennyibe kerül a munkavállalók foglalkoztatása a régió más országaihoz képest, akkor Románia kivételével szintén nálunk a legolcsóbb a munkaerő. Szlovákiában 14,2 euróra (6 ezer forint) jön ki az órabér, míg Csehországban 15,3 euró (6 400 forint), Szlovéniában 21,1 euró (8 800 forint) ez  amunkáltatói költség. Magyarországhoz egyébként a munkaerőköltségekben a legközelebb Horvátország van 11,2 euróval (4 700 forint), de ott is magasabb nálunk az óránkénti foglalkoztatás.

A szomszédos Ausztriában pedig 37,5 euró (15 600 forint) kerül átlagosan óránként foglalkoztatni valakit, ami nagyjából a magyar óránkénti munkáltatói költség három és félszerese.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emelkedő tendencia

2022-ben sokaknak jelentős béremeléssel indult, például a minimálbér bruttó összege 200 ezer forintra nőtt, bár azóta a 22,5%-os infláció ezt bőven elvitte. A bérek emelkedése egyébként a foglalkoztatási költségeknél is látszik: míg 2020-ban 9,9 euró (4 100 forint), addig tavaly már 10,4 euró volt (4 330 forint) ez az összeg, vagyis 5%-os emelkedést tapasztalhattak a cégek a magyar munkaerő setében. Az idei évről ugyan még nincsenek adatok, de valószínűleg a 20%-os idei minimálbéremelés itt is érezteti fogja a hatását.

A forintromlás is kedvez a cégeknek

Az, hogy ennyire alacsonyak nálunk a foglalkoztatás költségei európai összehasonlításban, sok esetben kedvező gazdaságilag: így a nagy nemzetközi cégeknek megéri ide kiszervezni a feladataikat, vagy idehozni a gyártást. Ugyan 2022-ről még nem jelentek meg ezek az adatok, de könnyen lehet, hogy még olcsóbbá vált a magyar munkaerő foglalkoztatása. A forint romlása miatt pedig valószínű, hogy euróban akár csökkent is a külföldi cégek bérköltsége Magyarországon , hiszen így kevesebb eurót kerülnek ugyanazok a fizetések. Így egyértelműen megéri Magyarországra hozni a munkát, a viszont kérdés, hogy a külföldi munkaadók hajlandóak lesznek-e akkora emelést adni, ami kompenzálja a 20% feletti inflációt. Amennyiben a jövő évi béremelések nem éri el az infláció mértékét, az a forintgyengüléssl együtt még jobban lenyomhatja a hazai munkaerő költségeit európai összehasonlításban.

 

Címkék:
befektetés, euró, forint, foglalkoztatás, munkaerő, legolcsóbb, bérek, magyar, cégek, adatok, munkaerőhiány,