Érik az újabb csődhullám a vendéglátásban? Se vendég, se munkaerő

Pénzcentrum2021. október 9. 10:02

A tavaszi újranyitás körüli roham hamar lecsengett. A munkaerőhiány miatt feljebb kúsztak a fizetések a vendéglátóiparban, a vendéglátóhelyek egymásra licitálnak. Sokan elhagyták a pályát a járvány idején. Őket nehéz visszacsábítani egy olyan bizonytalan szektorba, mint a vendéglátás.

Nem véreztek el annyian a vendéglátásban a COVID-válság miatt, mint azt korábban feltételezték. A válság előtt a cégek 10 százaléka ment tönkre az iparágban, most 20-30 százalék lehet ez az arány. De  egy újabb ütést sokan már nem viselnének el - mondta el Gerendai Károly, a Sziget alapítója és Costes Éttermek ügyvezető igazgatója egy online rendezvényen.

 A vírusválság Gerendait is megviselte: egyelőre hitelei vannak, nem pedig tartalékai. A cégcsoport bővítését most nem tervezi, mert – mint fogalmazott – még meglévő portfóliójával sem látja az alagút végét. Jelenleg a veszteséges helyeket foltozzák, elmondása szerint a kedvező hitelek ösztönözhetik majd a fejlesztéseket.

A rendezvényen beszélt a vendéglátás két nagy problémájáról, a munkaerő- és a vendéghiányról. A kereslet nyáron azért nem állt vissza a COVID-járvány előtti szintre, mert egyesek még nem mernek étterembe menni, mások pedig a pandémia idején elszoktak az étterembe járástól: átálltak rendelésre vagy otthonfőzésre.

A tavaszi újranyitás körüli roham hamar lecsengett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Gerendai az ideiglenesen bezárt éttermeiből a Lupa Beachhez csoportosított át munkaerőt, hogy fenn tudja tartani a strand működését. A munkaerőhiány miatt feljebb kúsztak a fizetések a vendéglátóiparban, a vendéglátóhelyek egymásra licitálnak. Sokan elhagyták a pályát a járvány idején. Őket nehéz visszacsábítani egy olyan bizonytalan szektorba, mint a vendéglátás.

Szerinte a vírusválság során főleg a nemzetközi vagy szűk vendégkörre specializálódott vendéglátóhelyek, pédául a fine dining éttermek kerültek bajba, hiszen ezek nem tudtak simán átállni kiszállításra. Kedvenc helyei közül viszont egyik sem zárt be végleg tudomása szerint. Saját éttermei a háznál főzést kínálták fel pandémia idején: az étel helyett a személyzetet vitték házhoz

Címkék:
járvány, vendéglátás, válság, gerendai, éttermek, pandémia, covid, újranyitás, vendéglátóhelyek,