Egyre nő a dolgozókban a feszültség: ez a válaszuk a rendezetlen bérekre

Világgazdaság2021. március 18. 09:01

Bérfeszültség alakult ki azokon a munkahelyeken, amelyeket a járvány kevésbé sújtott, a béreket mégis visszatartják. Az állami cégek háza táján is egyre nagyobb a feszültség az elmaradó emelések miatt.

Az állami és önkormányzati társaságoknál súlyos bérfeszültségek alakultak ki. Vagy el sem kezdődtek a tárgyalások, vagy ahol elindultak, alig várható emelés - mondta a Világgazdaságnak Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. A korábban megkötött többéves bérmegállapodások a MÁV-nál és a Volánbusznál is lejártak, ráadásul - hívta fel a figyelmet a szakszervezeti vezető - az összeolvadás miatt még a bérrendezés is hátravan a Volán-társaságok eltérő bérszerkezete miatt. A kormány egyelőre a szakszervezetek és a munkavállalók türelmét kéri.

Azokban az iparágakban, amelyeket kevésbé érintett a válság, nem drámai a helyzet, ugyanazokkal a kihívásokkal küzdenek, mint korábban. Kordás László emlékeztetett, hogy

  • Makón a gumiipari beszállító Continental elvette a kollektív szerződésben foglalt juttatásokat, amelyeket később nem akart visszaadni, amikor beindult a termelés.
  • Gyöngyösön egy egészségügyi eszközöket gyártó cég nem akart bérfejlesztést adni a dolgozóknak az idén, annak ellenére, hogy a tavalyi éve kifejezetten sikeres volt.
  • Legutóbb pedig Kalocsán hagytak fel egy napra a munkavégzéssel a város egyik legnagyobb foglalkoztatójának számító EMIKA dolgozói, mivel a cég idén nem emeli a kereseteket.

Lakatos Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének társelnöke az elmúlt hetek sztrájkköveteléseit nem tartja általános jelenségnek. Hangsúlyozta, sokszor személyes okokra is visszavezethető feszültségekről van szó a munkavállalók képviselői és a menedzsment között.

Egyébként azért sem jellemző munkahelyi szinten kialakuló konfliktus a bérek miatt a magyar gazdaságban, mivel a dolgozók, ha elégedetlenek, a lábukkal szavaznak, a jól teljesítők iránt továbbra is van kereslet

- nyomatékosította Kordás László, aki rámutatott arra is: számos iparágban tudtak kiharcolni magasabb fizetéseket, példaként említve, hogy a kereskedelemben 5 százalék fölötti béremelésekben tudtak megállapodni, a járműiparban pedig 10 százalék körüli bérnövekedés volt, sőt, volt, ahol többéves egyezséget is sikerült tető alá hozni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakszervezeti vezető az állami vállalatok kapcsán viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a bértárgyalások a cafeteriakeretet is érintik, emiatt amíg nincs megállapodás, a dolgozók nem kapnak például Szép-kártyára sem utalásokat. Bár az állami társaságok húsvétig legalább a béren kívüli juttatásokról szeretnének egyezségre jutni, érdemi előrelépésre a következő hetekben sem lehet számítani - jelezte Kordás László.

Címkék:
hrcentrum, fizetés, cafetéria, béremelés, munka, szakszervezet, volán, tárgyalás, emelés, termelés, világgazdaság, szakszervezetek, magyar szakszervezeti szövetség, állami cégek, képviselői fizetés, iparágak, magyar fizetések, volán társaságok, béren kívüli juttatások, egészségügyi béremelés, kollektív szerződés, munkaadók és gyáriparosok országos szövetsége,