Továbbra sincs megállapodás: egyre közelebb a BKV-sztrájk

Pénzcentrum2020. február 17. 13:30

 Eredménytelenül zárult a BKV-nál február 14-én - múlt hét pénteken - a sztrájk előszobájának számító kollektív munkaügyi vita első fordulója. A cég vezérigazgatója változatlanul 8 százalékot ajánlott, így a szakszervezetek is kitartottak a 15 százalékos követelés mellett. Folytatás holnap, február 18-án. A sztrájk előkészítése megkezdődött - olvasható az Egységes Közlekedési Szakszervezet közleményében.

Napokon belül megalakulhat a sztrájkbizottság a BKV-nál, amennyiben holnap - február 18-án -, a kollektív munkaügyi vita második fordulóján sem születik megállapodás a béremelésről. A múlt hét utolsó munkanapján tartott első forduló eredménytelenül zárult, a cég vezérigazgatója, Bolla Tibor ugyanis változatlanul a kezdeti 8 százalékot ajánlotta - ötödik alkalommal próbálta ezt a mértéket elfogadtatni tárgyalópartnereivel -, így aztán a szakszervezetek sem engedtek a 15 százalékos követelésükből - magyarázta Naszályi Gábor.

Az EKSZ elnöke - aki a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökségének is tagja - kijelentette: a 8 százalék továbbra sem tárgyalási alap, s a munkavállalók érdekében reméli, hogy a BKV vezére nem próbálja meg a következő ülésen is - akkor már hatodszor - lenyomni a torkukon.

A sztrájk előszobájaként emlegetett kollektív munkaügyi vita első fordulójában a közvetítésre felkért független szakértő is azt tanácsolta a vezérigazgatónak, amit a szakszervezetek: állapodjon meg az érdekképviselettel valahol az ajánlat és a követelés között, s ehhez mérten kérjen megfelelő pénzügyi forrást a tulajdonostól, a fővárosi önkormányzattól.

Amennyiben a holnapi tárgyalási fordulón sem születik megállapodás, a szakszervezetek sztrájkbizottságot alakítanak, s így tárgyalnak tovább a cégvezetéssel, ezúttal már például a munkabeszüntetés idején is kötelező elégséges szolgáltatás részleteiről. Ha még ebben sem tudnak majd megegyezni, bíróságnak kell döntenie.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Naszályi emlékeztet: a közszolgálati cégeknél a munkabeszüntetést erősen korlátozza a sztrájktörvény, amely szerint a leállás idején is 66 százalékos szolgáltatást kell biztosítani. Ettől - a törvény szerint - csak felfelé lehet eltérni. Az EKSZ elnöke szerint a munkavállalók szinte kivétel nélkül egyetértenek a sztrájkkal, ha nincs más választás a béremelés mértékének a feltornázására. Márpedig erre egyre kevesebb az esély - véli az elnök. Nem véletlen, hogy ezúttal a szakszervezetek is egységesek, közösen tárgyalnak, együtt készülnek a munkabeszüntetésre.

Címkék:
hrcentrum, bkv, sztrájk, béremelés, szakszervezet, munkabeszüntetés, egységes közlekedési szakszervezet, sztrájktörvény,