Tömegével mondanak fel a magyar fiatalok: nem bírják tovább

Pénzcentrum2019. november 3. 17:30

Ezek voltak 2019/44. hetének legfontosabb, legérdekesebb, na meg legolvasottabb cikkei a Pénzcentrumon. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre vagy a képes ajánlókra.

Tömegesen mondanak fel a magyar fiatalok: nem bírják tovább, lépniük kell

A magyarok több mint negyven százaléka hagyta el eredeti szakmáját, vagy éppen a váltáson gondolkozik - főleg a fiatal generáció, a 20-as, 30-as korosztály fordít hátat pályájának. De vajon mi ennek az oka, hol a legégetőbb a hiányuk, és kik azok a "nullkilométeresek" - ezeknek járt utána a Pénzcentrum.

Egy új forintérmét vezetnek be: ilyen eddig még nem volt Magyarországon

Új forintérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank. A soron következő emlékérme az utolsó lesz idén, 2 000 forintos névértéken adják ki, és a "Nemzeti emlékhelyek" sorozat VI. darabja lesz.

Sok autós nem tudja, ezért is bírság jár: ha kiszúrják, ugrik a forgalmi

A súlyos balesetek mellett komoly büntetést is kockáztat, akinek probléma van az autója világításával. A hatóságok sem győzik eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos ez: évről évre kampányt szerveznek. Most kiderült, akár a műszaki vizsgán is elbukhatnak az öregebb autók, az utólag beszerelt fényszórók miatt is ugorhat a papír.

Lelepleztük a nagy trappista-trükköt: eltűnhet a magyarok kedvenc sajtja a boltokból

A magyar vásárlók kedvence és legtöbbet vásárolt sajtja a trappista sajt, ez tény. Az is tény azonban, hogy ezeknek a trappista elnevezésű sajtkészítményeknek gyakorlatilag semmi közük sincs a "nagybetűs" Trappista sajthoz, aminek elkészítéséhez igazi szakértelemre van szükség. Ennek ellenére a Magyar Élelmiszerkönyv lehetőséget ad a trappista név használatára akkor is, ha a készítménynek gyakorlatilag semmi köze sincs a tradicionális Trappista sajthoz. Így történhetett meg az, hogy a magyar vásárlók évtizedek óta falják, a Pénzcentrumnak interjút adó sajtmester által csak "fehérje és zsírmassza keveréknek" titulált trappista elnevezésű sajtokat. Mindezt ráadásul úgy, hogy közben fogalmuk sincs róla, hogy - a szakértő véleménye szerint - csupán egy kármentő funkciót betöltő, valójában íztelen, szagtalan termékért rajongnak, ami sajtkészítői szemmel gyakorlatilag értékelhetetlen. De hogy miként jutottunk idáig; mi lehetne a megoldása a hazai Trappista-dilemmának; valamint, hogy a szabályozás milyen szerepet tölt be a mára kialakult helyzetben annak Mircz Nárcisz, sajtmester és a Nébih segítségével jártunk utána.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Magyarok százezreivel szúrt ki a rendelet: álom marad nekik a saját lakás

A mai magyar lakossági hitelpiac egyik jellemzőjéből adódik, hogy sokszor magas jövedelem mellett sem tudja a hiteligénylő megvásárolni azt a lakást, amit alacsonyabb jövedelem mellett simán megvesz. Mi ennek az oka? És egyáltalán, mekkora az a jövedelem, ami mellett már megtakarítás nélkül is meg tudunk venni egy átlagos lakást? Mert ez is lehetséges - mutatjuk, hogyan.

Kiderült: ezekben a szakmákban keresheted szénné magad most Magyarországon

Igencsak változó, mennyit lehet keresni az egyes ágazatokban Magyarországon - derül ki a KSH legfrissebb, 2019 első félévére vonatkozó jelentéséből. Az adatokból kitűnik, hogy a diplomások és a szellemi dolgozók húzzák fel a nagyátlagot. Ellenben érdekes, hogy bár hatalmas a bérverseny a nagy boltláncok között, összességében a kereskedelemben sokkalta rosszabbul lehet keresni, mint mondjuk egy hazai bányában. És az építőipar is hiába dübörög, a fizetéseken ez nemigen látszik.

Ezt kapják 2,4 millióért a nagycsaládosok: teszteltük a 7 személyes Fiat Doblót

Nagyon fut a nagycsaládosok autóvásárlási programja: 2,5 milliónyi ingyenpénzt kapnak autóvásárlásra a nagycsaládosok - de maximum a vételár felét lehet ezzel fedezni. Így jöhet ki, hogy egy zsírúj Fiat Doblót már 2,4 millió forintért el lehet hozni a kereskedésektől. A Pénzcentrum kipróbálta az egyik legolcsóbb családi dobozos kocsit. Arra voltunk kíváncsiak, mit lehet ennyi pénzért kapni a mai piacon, és azt is megnéztük, valóban befér-e hét ember.

Ennyibe fáj a magyar luxustemetés: itt a tételes lista, harangozástól a limuzinig

Haranggongatás egy ezresért, hangrendszer kölcsönzés 12 ezer forintért, trombitálás 20-30 ezerért - és ezek még csak az apró-cseprő dolgok, amiket meg kell fizetni egy temetés kapcsán. Az mégdrágább, ha mondjuk hétvégén szeretnénk a szertartást, vagy munkaidő után. A Budapesti Temetkezési Intézet szolgáltatási igazgatója a Pénzcentrumnak arról beszélt, hogy az emberek egyre inkább az olcsóbb, hamvasztásos temetés felé tendálnak. Harsányi Andrea arra is felhívta a figyelmet, hogy az ünnepi hosszú hétvégén rengetegen lesznek a temetőkben, így érdemes felkészülni.

Címkék:
hitel, hr, vásárlás, pénz, utazás, lottó, penzcentrum, munkavállalás, heti összefoglaló, hitelkalkulátor, temetkezési intézet, magyar élelmiszerkönyv,