Vallott a MÁV, BKV: tényleg ekkora a baj?

Népszava2019. július 17. 10:01

A Magyar Postánál majdnem 250, a MÁV-nál 1000-1100 a betöltetlen állás, a Volán-társaságoknál 900, a BKV-nál pedig 150-200 álláshely betöltetlen - értesült a vállalatoktól a Népszava.

A Postánál a legnagyobb az előrelépés, ott tavaly még 700 állás volt betöltetlen. Leginkább kézbesítőket, csomagfeldolgozókat és gépjárművezetőket keresnek, sok a részmunkaidős álláslehetőség. Az üres álláshelyek közül csak 9-hez szükséges a diploma. A kézbesítők kb. bruttó 210 ezer forintot keresnek.

A MÁV-nál átlagosan 2,5-3 százalékos létszámhiányról beszélhetünk, leginkább váltókezelőket, pénztárosokat, tolatásvezetőket, jegyvizsgálókat, járműszerelőket, biztosítóberendezési és távközlési műszerészeket, felsővezeték-szerelőket, forgalmi szolgálattevőket és mérnököket keresnek. A fluktuáció 10 százalékos a vállalat saját bevallása szerint. Egy jegyvizsgáló bruttó bére 270 ezer forint körül van.

A Volánnál kb. 5 százaléka betöltetlen álláshelyek száma, a vállalat szerint azonban ez nem okoz gondot a szerződések teljesítésében. Elsősorban autóbusz-vezetőket és járműkarbantartókat keresnek. A BKV-nál 15,-2 százalék az üres álláshelyek aránya. Számukra a járművezetők pótlása a legnehezebb.

Az elmúlt két évben az összes fenti vállalatnál jelentős béremeléseket hajtottak végre, a lap szerint azonban több munkakörben még így is elmaradnak a bérek az országos átlagbértől.

Címkék:
hrcentrum, bkk, villamos, bkv, busz, állás, munkaerőhiány, mozdonyvezető, buszvezető, villamosvezető, tolatás, volán társaságok,