Több mint 800-an kerültek utcára a magyar óriáscégtől

Világgazdaság2013. augusztus 15. 09:05

Három hónap alatt 875 fővel csökkent a Magyar Postánál foglalkoztatottak létszáma - derül ki a cég által publikált első negyedéves adatokból.

Tavaly 33 ezer 140 ember tartozott a céghez, most 32 ezer 265 munkavállaló. "A Magyar Posta kiemelt szempontja, hogy a versenykörülmények között is megfelelő hatékonysággal működő szervezetet alakítson ki. Ennek érdekében megkezdte tevékenységének átvilágítását, és a hatékonyságnövelés szempontjából releváns intézkedéseket tesz, amelynek része lehet egyes tevékenységek centralizációja, korszerűsítése. Az idei évben kiemelt hangsúly helyeződik az irányítási és az adminisztrációs területekre, amely érinti az ország teljes területén lévő szervezeti egységeket" - tájékoztatta a Világgazdaságot a Magyar Posta.

Hozzátették: a munkaviszony megszüntetésekor a kollektív szerződés figyelembevételével jártak el. A társaság 2012-es beszámolójából kiderült, hogy a szervezeti átalakításhoz kapcsolódó létszám-racionalizálással, valamint a 40 éves szolgálati idővel rendelkező nők kedvezményes nyugdíjba vonulásával összefüggésben felmentési bérre 2,7 milliárd forintot, végkielégítésre pedig 342 millió forintot különítettek el.

Lassú ütemű leépítésről van szó, amely szervezeti egységenként haladt, így nem volt szükség csoportos létszámleépítés bejelentésére. Döntően nem a végrehajtó személyzet, vagyis a kézbesítők és a felvételi ablakok mögött ülő ügyfélszolgálati munkatársak kerültek az utcára, hanem közép- és felsővezetők.

Címkék:
karrier, elbocsátás, felmentési idő,