Duplázódik a tranzakciós illeték, emelik a távközlési adót is

Pénzcentrum2013. június 17. 11:07

Pótlólagos intézkedéseket jelentett be a kormány annak érdekében, hogy az ország ne essen vissza a túlzott deficit eljárás alá, miután kikerültünk, miként az más országokkal, például Máltával történt. Az intézkedések között van a többek között a tranzakciós illeték és a távközlési adó emelése is.

A készpénzfizetések tranzakciós illetéke 3 ezrelékről 6 ezrelékre emelkedik és megszűnik a felső korlát (cap). A számlák közti utalásé 2 ezrelékről 3 ezrelékre emelkedik, itt megmarad a felső korlát, jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

6 ezrelék lesz a készpénzfelvétel adója, döntött a kormány. Ez azt jelenti, hogy ha 100 ezer forintot felveszünk az ATM-nél, akkor 600 forint máris az államkasszába kerül. A kérdés csak, hogy ki fizeti meg ezt a 600 forintot. A Pénzcentrum.hu véleménye és az elmúlt hónapok tapasztalata alapján nem túlzás kijelenteni, hogy ügyfelekre hárítják át a bankok ezt a költséget is.


A távközlési adó mértéke 2 forintról 3 forintra emelkedik, a felső korlát a vállalkozói érintettek részére 2 500 forintról 5 000 forintra emelkedik.

A bányajáradék 12 százalékról 16 százalékra emelkedik.

További intézkedés, hogy a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás kiterjedne a kamat tőkejövedelmekre is.

Javasolja a kormány azt is, hogy állami garancia járuljon az e-útdíj megvalósításával kapcsolatos hitelfelvételek mellé.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Továbbá döntöttek arról, hogy állami beruházási alapot hoznak létre.

 

Címkék:
adozas, tranzakciós illeték,