Kiderült, ki a világ leggazdagabb embere

MTI2013. május 19. 17:33

Ismét Bill Gates a világ leggazdagabb embere: a Microsoft alapítója több mint félmilliárd dollárral előzi meg a korábbi első Carlos Slim mexikói üzletembert a Bloomberg szerint.

A hírügynökség március közepén arról tudósított, már csak idő kérdése, hogy újfent az amerikai legyen a legvagyonosabb ember a világon. A szupergazdagok globális listáját évek óta vezető mexikói Carlos Slim vagyona ugyanis rohamosan csökkent telekommunikációs cége, az América Móvil részvényárainak zuhanása miatt.

A két üzletember vagyona közötti különbség márciusban "mindössze" 184 millió dollár volt a 73 éves Slim javára. Az América Móvil árfolyamzuhanásának oka, hogy a mexikói kormány meg akarja szüntetni a vállalat uralkodó helyzetét a közép-amerikai ország mobilpiacán. A Microsoft - amelyben Gates nagy részvénycsomaggal rendelkezik - azonban szárnyalt a tőzsdén.

A Forbes magazin nemrég közzétett összesítését Slim még 73 milliárd dollárra taksált vagyonnal vezette a becslések szerint 67 milliárddal rendelkező Bill Gates előtt. Az 57 éves Bill Gates 2010-ben "csúszott le" a Forbes-lista első helyéről, részben azért is, mert vagyonának tekintélyes részét jótékony célokra fordította.

Eltérően a Forbes-tól, amely évente adja közzé listáját, a Bloomberg naponta frissíti összesítését, amelyben a harmadik helyet a spanyol Amancio Ortega, a negyediket pedig Warren Buffett foglalja el 57, illetve 53,5 milliárd dollárral.

Címkék:
karrier, milliomos, milliárdos, forbes lista,