Orbán: Matolcsy lesz a jegybankelnök, Varga a pénzügyminiszter

Pénzcentrum2013. március 1. 07:56

Matolcsy György lesz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új elnöke - mondta el Orbán Viktor a Kossuth Rádió "180 perc" c. műsorában.

Matolcsy György lesz az MNB új elnöke. A miniszterelnök döntését azzal magyarázta, hogy Magyarország számára ez a legkevésbé kockázatos lépés. Mint mondta választását majd az infláció mértéke igazolhatja. Ma a parlament illetékes bizottsága meghallgatja az új jegybankelnököt.

Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert Varga Mihály válthatja. "Itt is biztosra mentem" - fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök emlékeztetett a korábbi jelölésére, amikor Járai Zsigmondot nevezte az MNB élére és akkor is Varga Mihály került a pénzügyminiszteri pozícióba. "A kormányprogram marad. A gazdaságpolitika iránya sem változik" - válaszolta a miniszterelnök arra a felvetésre, hogy mi várható Varga minisztersége alatt.

"Nem változik az a politika, hogy a kormány korlátozza a szolgáltató cégek extraprofitját. A másik dolog pedig, amiből nem engedek: az embereket nem szabad büntetni azért, mert dolgoznak. A személyi jövedelemadót továbbra is alacsony szinten kell tartani. A nullát szeretném a legjobban, de ez nem reális, de mindenképpen 10 százalék alá csökkenteném" - jelentette ki Orbán a személyi jövedelemadó kulcsáról.

Így reagál a forint a bejelentésre

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A stabil kezdés után minimális, 20-30 filléres gyengülést mutatott a forint az euróval szemben arra, hogy Orbán Viktor kormányfő Matolcsy Györgyöt jelöli az MNB élére és a várakozásokkal összhangban Varga Mihály váltja a posztján Matolcsyt.

 

Címkék:
mnb, karrier, jegybank,