Itt az újabb adótörvény-módosítás!

Pénzcentrum2013. február 27. 12:28

Év közben is választható lesz a kisvállalati adó (kiva), és enyhülnek a szabályozási feltételek - jelentette be Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára egy mai adóügyi fórumon a kormány döntésére hivatkozva.

Az első évben 10 ezren jelentkeztek be a kiva hatálya alá, a kisvállalati adót választók száma alulmúlta a várakozásokat - közölte Balog Ádám az NGM, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) adóügyi fórumán. Egészen pontosan a kisvállalati adóra vonatkozóan mindössze 9 712 adatlap érkezett be az adóhatósághoz a január 15-i határidőig - tájékoztatta korábban a Pénzcentrum.hu-t az szaktárca.

A minisztérium könyvelők és pénzügyi vezetők megkérdezésével végzett felmérése szerint sokan kivárnak a kisvállalati adózásba való átlépéssel, mert még nincs elég tapasztalat, nehéz az összehasonlítás, és rövid volt a mérlegelési idő - ecsetelte Balog Ádám. Hozzáfűzte: a megkérdezettek a tárgyi eszköz eladásával kapcsolatban fogalmaztak meg félelmet, illetve a célzott kedvezmények szociális hozzájárulási adóban (szocho) való érvényesítése kapcsán. A kormány ezért kisebb változtatásokat javasol a parlamentnek a kivában. 

Mint azt a Pénzcentrum.hu korábban megírta, jelentősen elmarad a várakozásoktól a kisvállalkozások számára bevezetett két adónem, a kiva és a kisvállalkozók tételes adója (kata) hatálya alá bejelentkezők száma, bár a szaktárca diplomatikusan csak a jövő évre vonatkozóan fogalmazott meg konkrét célt. Balog Ádám tavaly december elején azt nyilatkozta, hogy a katát és a kivát választó vállalkozások száma 2014-ben elérheti az 500 ezret.

Jócskán elmarad a várakozásoktól az évi 6 millió forint árbevételnél kisebb forgalmú mikrovállalkozások számára kitalált katát választók száma is. A katára nemcsak a múlt év végéig, hanem év közben bármikor be lehet jelentkezni. A Pénzcentrum.hu kérdésére megküldött adatok szerint január végéig összesen 54 245 bejelentkezési kérelem érkezett az adóhatósághoz.

A beérkezett nyilatkozatok szerint:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

• az egyéni vállalkozók által bejelentett főállású kisadózók száma 27 671 fő, a nem főállású kisadózók száma 8 516 (összesen 36 187 fő).

• a társas vállalkozások által bejelentett főállású kisadózók száma 4 782 fő, a nem főállású kisadózók száma 4 208 (összesen 8 990 fő) volt január végén.

 

Címkék:
adozas, kisadó, kiva, kata, NGM,