Ez az ára a jövő évi minimálbér-emelésnek

Pénzcentrum2012. december 11. 19:27

Tizenegy ágazatban, összességében több mint 10 milliárd forintos állami támogatást kapnak 2013 első félévében a munkáltatók a kötelező minimálbér-emelés végrehajtásához. Jövőre 98 ezer forintra emelkedik a minimálbér az idei 93 ezerről, a garantált bérminimum összege pedig 108 ezer helyett 114 ezer forint lesz - ebben állapodtak meg ma délutáni ülésükön a munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek. A kihirdetés előtt a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsnak (NGTT) is tárgyalnia kell az egyezségről. A minimálbér fölötti jövedelmek emelésére vonatkozóan azonban nincs általános bérajánlás.

A miniszterelnök közreműködésével hosszas huzavona után sikerült megegyezniük a munkáltatóknak és a szakszervezeteknek a 2013. évi minimálbérről és a garantált bérminimumról. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésén megkötött megállapodás szerint jövőre 98 ezer forintra emelkedik a minimálbér, és 114 ezer forint lesz a legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörökben kötelező garantált bérminimum - tudta meg a Pénzcentrum.hu Pataky Pétertől, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnökétől, valamint Dávid Ferenctől, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének főtitkárától. Az emelés a kerekítés miatt valamelyest meghaladja a kormány által a jövő évre várt 5,2 százalékos infláció mértékét, a minimálbérnél 5,38, a garantált bérminimumnál pedig 5,56 százalékos.

A VKF-ülésen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is. Az érdekképviseleti vezetők elmondása szerint a miniszterelnök elismerte: az egykulcsos adórendszerre való áttéréssel drasztikusan beavatkozott a kormány a bérpolitikába. Az adójóváírás eltörlése miatt az idei évben 19 százalékkal kellett megemelni a bruttó minimálbért, s 15 százalékkal a garantált bérminimumot ahhoz, hogy ne csökkenjen az érintett munkavállalók nettó bére. Az ebből való át- és kimenetek is beavatkozást igényelnek - fogalmazott a kormányfő.

Ezért a megállapodás értelmében 11 ágazatban támogatást kapnak a munkáltatók 2013 első félévében a minimálbér-emelés végrehajtásához - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Dávid Ferenc.

A TEÁOR-szám szerint kedvezményezett ágazatok a következők:

- Élelmiszergyártás
- Textilgyártás
- Ruházati termékgyártás
- Bőr-, bőrtermék-, lábbeli-gyártás
- Fafeldolgozás
- Bútorgyártás
- Épületek építése
- Speciális szaképítés
- Kiskereskedelem
- Szálláshely-szolgáltatás
- Vendéglátás

A minimálbér-, illetve a garantált bérminimum-emelés összesen 619 ezer munkavállalót érint, ennek a 41 százaléka, 256 ezer ember dolgozik a kedvezményezett 11 ágazat valamelyikében. Egyelőre még nem dőlt el, hogy milyen formában jutnak hozzá a támogatáshoz a munkáltatók. Az érdekképviseletek azt tartanák a leginkább célravezetőnek, ha - az idei elvárt béremelés végrehajtásához kapcsolódó bérkompenzációhoz hasonlóan - a szociális hozzájárulási adóból vissza tudnák tartani az állami támogatás összegét. Nem zárkóznak el attól a megoldástól sem, hogy a havi munkáltatói adatszolgáltatás alapján utólag kapják meg a jövő évi minimálbér-emelés végrehajtásához kapcsolódó támogatást, azt a megoldást viszont határozottan elutasítják, hogy pályázatos úton juthassanak hozzá az érintett munkáltatók - mondta el Dávid Ferenc.

Mint azt a Pénzcentrum.hu korábban megírta, a munkáltatók eredetileg azt szerették volna elérni, hogy vagy egységesen 2,5 százalékkal növekedjen a minimálbér jövőre, vagy a legnehezebb helyzetben lévő ágazatokban (lásd felsorolás) csak 2013. július elsejétől kelljen végrehajtani az emelést. Dávid Ferenc nagyon fontosnak tartja - különösen a mai magyarországi túlfűtött politikai helyzetben -, hogy létrejött a megállapodás.

A szakszervezetek is lejjebb adtak az eredeti igényeikből. Az MSZOSZ korábban bruttó 100 ezer, a Munkástanácsok Szövetsége pedig 105 ezer forintos minimálbért szorgalmazott. Pataky Péter érdeklődésünkre elmondta: sikerként kell értékelni, hogy a szakszervezetek elérték, a várható inffláció mértékét valamelyest meghaladó ütemben emelkedjenek a legkisebb bérek. Hozzátette ugyanakkor, hogy a megállapodásban rögzített összegek még mindig messze alatta vannak a létminimumnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyelőre kérdéses, hogy a minimálbér-emelés maga után vonja-e az azt meghaladó jövedelmek növelését. Az egyéb jövedelmi kategóriákban ajánlott béremelés mértékéről nem született megállapodás. A szakszervezetek általános érvényű, inflációkövető béremelést szorgalmaznak, a szakszervezetek azonban ezt nem támogatták az egyeztetéseken - tudtuk meg Pataky Pétertől.

A minimálbéren foglalkoztatottak mellett még több százezer, egyéb kifizetésben - táppénzben, gyedben, szolgálati nyugdíjban, béren kívüli juttatásban - részesülőt érint, hogy mekkora lesz a legkisebb kereset összege jövőre.

OLVASD EL erről szóló írásunkat: Erre vár ma több százezer magyar! Te is jól járhatsz

Az idén júliusban hatályba lépett új Munka törvénykönyve szerint a minimálbér és a garantált bérminimum összegét és hatályát a kormány állapítja meg. A kihirdetés előtt azonban konzultálnia kell a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) résztvevőivel.


Címkék: