Megjött a tervezet a fordított adózásról a gabonakereskedelemben

Pénzcentrum2012. március 24. 09:32

A gabona, olajosmag és fehérjenövény szektorban kíván fordított adózást bevezetni július 1-től a Nemzetgazdasági Minisztérium. Szakértők szerint azonban ha csak a gabonakereskedelemre terjedne ki a fordított áfafizetés, akkor az élelmiszergazdaság más területeire, például az egyébként is a feketegazdasággal fertőzött húsiparra, vagy akár az autóalkatrész-kereskedelemre nyergelhetnek át az áfacsalók.

A mezőgazdaságban előforduló áfa-csalások az évek során olyan nagyságrendet értek el, mely már zavarja az ágazat normális működését, rontja a gazdálkodók versenyképességét és rombolja az adómorált.

A fordított adózás - mely azt jelenti, hogy az eladó az adókötelesen értékesített termék után nem számít fel áfát, az áfa megfizetésére a vevő kötelezett - olyan adózási mechanizmus, mely eredményesen hozzájárulhat a mezőgazdaság meghatározott területein jellemző áfa csalási módszerek visszaszorításához - véli az NGM.

Magyarország ezért a gabona, olajosmag és fehérjenövény szektorban július 1-től fordított adózást kíván bevezetni. A tervezet megtekinthető a kormany.hu honlapján.

A Pénzcentrum.hu szeptember 8-án írt arról, hogy az agrártermékek kereskedelméhez kapcsolódó áfacsalás a '90-es évek "olajszőkítési" botrányaihoz hasonló méreteket öltött Magyarországon. Agrárpiaci szakértők szerint csak a gabonakereskedelemben alsó hangon számolva is évente több mint 20 milliárd forintot tesznek zsebre az áfacsalásra szakosodott vállalkozások. Ebben még nincsenek benne az olajos magvakkal, az élőállat-, illetve húskereskedelemben elkövetett áfavisszaélések.

Az általunk megkérdezett mezőgazdasági és élelmiszeripari érdekképviseletek egybehangzóan állították, hogy a kormánynak, a Vidékfejlesztési Minisztériumnak és az adóhatóságnak is három éve folyamatosan jelzik, mi történik a gabonapiacon. Gyakran konkrét kereskedő és fuvarozó cégeket is megneveznek, ám ennek ellenére az áfacsalók büntetlenül folytatják üzelmeiket.

Több cikkben is írtunk arról, hogy az adóhatóság a felszívódott kereskedő és fuvarozó cégek képviselői helyett a csalásban vétlen gazdákkal fizettette meg a hiányzó áfát. Ráadásul a Legfelsőbb Bíróság (új nevén Kúria) egy tavaly novemberi ítéletével lényegében áldását adta arra a gyakorlatra, amelynek révén - piaci szereplők véleménye szerint - sok esetben a csalásban vétlen eladókat marasztalja el az adóhatóság a felszívódott kereskedő, fuvarozó és importáló cégek képviselői helyett.

KATTINTS! Hová csap az adóhatóság? Te is beleszaladhatsz

KATTINTS! Vétlen adózókra is lesújthat a NAV - Te is pórul járhatsz

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Orbán Vitor miniszterelnök tavaly szeptember közepén jelentette be, hogy Magyarország fordított adózást kíván bevezetni a mezőgazdasági termékek esetén. Pótsa Zsófia a Gabonaszövetség főtitkára az ötletre reagálva a Pénzcentrum.hu kérdésre azt nyilatkozta, hogy a fordított adóztatás bevezetése sokat segítene a magyar gabonaágazaton. Véleménye szerint azonban csak akkor lenne igazán hatásos ez a lépés, ha azt minden agrártermékre kiterjesztenék.

A fordított áfafizetés bevezetése kiszoríthatja az élelmiszerpiacról azokat a csalókat, akik arra szakosodtak, hogy fiktív számlával Magyarországon belüli értékesítésnek álcázzanak egy uniós ügyletet. A csalók viszont nem tűnnek el, csak áttelepülnek egy másik helyszínre - hangsúlyozza Angyal József okleveles adószakértő. Véleménye szerint a gabonakereskedelemben bevezetendő fordított adózás nem tartja majd vissza a csalókat attól, hogy elsíbolják az áfát az államtól. Ha például a malmoknak már áfás árat kell fizetniük a gabonáért, akkor a továbbiakban lisztértékesítésre szakosodnak a csalók. Az is könnyen előfordulhat, hogy egy másik területre, például az autóalkatrész-kereskedelemre költöznek át.

Vegyünk például egy magyarországi autóalkatrész-gyártót, amely Németországba áfamentesen értékesíti a termékét, majd onnan ugyancsak áfamentesen visszahozzák a csalók, fiktív számlával és fuvarlevelekkel, majd egy magyarországi autógyárnak már 25 százalékos áfával értékesítik.

Az adószakértő szerint a fordított áfa bevezetése csak akkor lenne megfelelő eszköz a csalás visszaszorítására, ha minden területre ez a szabály lenne érvényes. Ameddig az Európai Unión belüli értékesítés áfamentes, azaz a fordított adózás szabályai szerint a közösségen belül csak a végső fogyasztó fizeti meg a forgalmi adót, ellenben a Magyarországon belül eladott termékek és szolgáltatások nagy része hagyományos módon adózik, mindig lesz olyan terület, ahol el lehet csalni az áfát.

Az adóhatóság állítja: minden jogszabályi lehetőséggel azon vannak, hogy a folyamatban lévő áfacsalási ügyekben minél hamarabb megtalálják az elkövetőket - szögezte le tavaly őszi sajtótájékoztatóján a Pénzcentrum.hu kérdésére Sors László, a NAV bűnügyi elnökhelyettese. Az adóhatóság meglátása szerint jogalkotási eszközökkel lehetne jelentős lépéseket tenni az áfacsalások visszaszorításában. Szigorítani kellene például a cégalapítási szabályokat. A hivatal javaslata szerint a cégbejegyzést előzetes kontrollnak kellene megelőznie, amelynek során megvizsgálnák, hogy a vállalkozás rendelkezik-e a megjelölt tevékenységhez szükséges technikai, pénzügyi, személyi feltételekkel, milyen üzleti tervekkel rendelkezik - részletezte az elnök-helyettes. Egyebek között elő lehetne írni, hogy a nagybani agrárkereskedőknek a tevékenységhez alkalmas telephellyel, valamint meghatározott nagyságú fuvarozói kapacitással kellene rendelkezniük.

Címkék:
cégbejegyzés,