Áprilisban kapják meg a kiegészítő pótlékot a kismamák

Pénzcentrum2012. március 6. 14:32

A jövő hónap elején kapják meg a terhességi-gyermekágyi segélyben (tgyás), illetve gyermekgondozási díjban (gyed) részesülő kismamák - januárig visszamenőleg - egy összegben a jövedelempótlékot, de csak azok, akik helyesen kitöltött nyilatkozatban kérték a kiegészítő juttatást. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tájékoztatása szerint nagyon sokan hibásan töltötték ki a nyomtatványt.


A Pénzcentrum.hu világított rá elsőként arra a problémára, hogy az adójóváírás eltörlése miatt a legalacsonyabb keresetű kismamák havonta akár 9 ezer forinttal is kevesebbterhességi gyermekágyi segélyt (tgyás), illetve gyermekgondozási díjat (gyed) kapnak januárban, mint tavaly decemberben. A kormány rendeletben lehetővé tette, hogy meghatározott körbe tartozó kismamák jövedelempótlékot igényelhessenek. Fontos megkötés, hogy csak azok kérhetnek kiegészítést, akik 2011. december 31-én már, 2012. január 1-jén pedig még ugyanazt a juttatást, tehát vagy tgyást vagy gyedet kaptak. Nem kérhetnek kompenzációt azok, akik 2011-re vonatkozóan nem vettek igénybe adójóváírást, és legalább havonta 206 250 forint összegben (vagyis minimum három kedvezményezett eltartott gyermek után) igénybe veszik a családi adókedvezményt. 

A részletes szabályokról ITT OLVASHATSZ: Itt a kompenzáció a kisgyermekeseknek: nem örülhet mindenki

Az OEP Pénzbeli és Ellenőrzési Főosztályának vezetője, Bogdán Zsuzsanna, a szervezet honlapjára feltöltött hanganyagban kiemelte: az egészségbiztosító többször felhívta a figyelmet a nyilatkozatok mielőbbi és helyes kitöltésére. Ennek ellenére hiányosan, hibásan és sokszor a családi kedvezményre vonatkozó nyilatkozattal ellentétesen kitöltve kerültek vissza a nyilatkozatok a folyósító szervhez. Az ilyen nyilatkozatokat tisztázni kell, amely sok időt vesz igénybe.

A jogszabály szerint a jövedelempótlékot csak az ellátással egyidejűleg lehet kiutalni. Akinek az ellátásra való jogosultsága időközben lejárt, de a jövedelempótlékra jogosultságot szerzett, április elején számára is kifizetik az őt megillető összeget. Ezt követően a jövedelempótlékot minden hónapban az ellátással együtt kapják meg a kismamák, amíg a tgyásra, illetve a gyed-re való jogosultságuk fennáll 2012-ben - mondta az OEP főosztályvezetője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: