Ők a bérkompenzáció nyertesei: örülhetnek a cégvezetők

Pénzcentrum2012. február 7. 12:02

Olyan munkavállalók után is jár az elvárt béremelés teljesítése esetén igénybe vehető adókedvezmény, akik korábban nem élhettek az adójóváírással. Jól járnak egyebek között azok az ügyvezetők, akik a saját cégükben alacsonyabb jövedelemmel állnak munkaviszonyban, de mellette milliós osztalékot vesznek fel.

Ilyen például az a munkavállaló, aki havi bruttó 150 ezer forintos bérjövedelmet kap, mellette viszont évi 10 millió forintot vesz fel osztalék formájában. Vagy mondjuk szintén bruttó 150 ezer forintos munkajövedelem mellett megbízási jogviszonyból további havi 150 ezer forintot keres. Az említett magánszemélyek tavaly nem vehették igénybe az adójóváírást, mivel az éves összes jövedelmük meghaladta a bruttó 260 ezer forintot, ameddig igénybe lehetett venni a kedvezményt. Idén viszont az ő esetükben is igénybe veheti a munkáltatójuk az adókedvezményt, ha végrehajtja a kormány által elvárt béremelést.

Jól járnak tehát például azok az ügyvezetők, akik a saját cégüknél csak bruttó 100 ezer forintos jövedelemmel állnak munkaviszonyban, és mellette felvesznek 10 millió forint osztalékot. Ők 2011-ben nem vehették igénybe az adójóváírást, mert jócskán átlépték a jogosultsági határt, idén viszont állami támogatással juttathatnak maguknak magasabb bérjövedelmet, amiből például levonhatják a gyermekek utáni adókedvezményt.

Ugyanez a helyzet azoknál az alacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállalóknál is, akiknek ingatlan bérbeadásból vagy például ingó értékesítésből származik egyéb jövedelmük, és tavaly összességében átlépték az adójóváírásra jogosító határt.

 

Címkék: