A gazdagokkal fizettetnék meg a hatalmas jövedelemkülönbséget

Pénzcentrum2011. december 8. 08:31

A gazdagok és a szegények közötti szakadék az utóbbi három évtizedben most vált a legnagyobbá, ezért indokolt a gazdagok megadóztatása - idézi a Népszabadság a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tanulmányát.

A szervezethez tartozó 34 országban a leggazdagabbak 10 százalékának a jövedelme kilencszer szárnyalja túl a legszegényebbek 10 százalékáét. A legkirívóbb a szociális szakadék az OECD két latin-amerikai tagja, Chile és Mexikó esetében, ahol az említett különbség huszonötszörös. Magyarországon a leggazdagabbak és a legszegényebbek közötti jövedelem különbség hétszeres.

Az adórendszerre és a szociális ellátási hálóra hárul tehát a piac vezérelte egyenlőtlenségek csökkentése. Ám a az utóbbi időben gyakorlatilag kivétel nélkül valamennyi OECD-országban az újraelosztás veszített a hatékonyságából, mivel a kormányzatok csökkentik a szociális célú kiadásaikat.

Az OECD éppen ezért arra biztatja a kormányokat, hogy adórendszereiket felülvizsgálva érjék el, hogy a leggazdagabbak kellő mértékben, arányosan járuljanak hozzá az adóterhekhez.

 

Címkék: