Indulhat a rendszámcsere: így engedi el az adó felét az állam

Pénzcentrum2011. augusztus 29. 16:05

Vészesen közeledik szeptember első napja, ezt követően pedig jelentősen szigorodnak a külföldi rendszámú járművek belföldi üzemeltetésének szabályai. A vonzónak tűnő, év végéig tartó regisztrációsadó-amnesztia azonban - bonyolultsága mellett - még áfa kötelezettséget is tartogat az érintettek számára, ami az előzetes lelkesedést jelentősen lehűtheti - véli az RSM DTM Zrt. szakértője.

A december végig tartó regisztrációsadó-amnesztia nem csupán az 50 %-os adócsökkentés miatt tűnik vonzónak, erős nyomást jelent az ősztől jelentősen szigorodó új szabályozás és a várható szankciók súlya is. A csökkentett regisztrációs adó megfizetését követően már kérhető a magyar rendszám, azonban az áfa, valamint a gépjárműadó megfizetése is megjelenik kötelezettségként, hiszen a jelenlegi regisztrációs adó amnesztia nem terjed ki ezen adónemekre. Az adófizetési kockázatot hivatott kezelni a gépjármű "magyarosításához" kialakított eljárásrend, az lefelezett regisztrációs adó megfizetéséhez és a magyar rendszám megszerzéséhez pénzügyi képviselő bevonását írta elő a jogalkotó.

A pénzügyi képviselő - aki a külföldi cég számára magyar adószámot kér az adóhatóságnál - az adókötelezettség teljesítéséért megbízójával együtt egyetemlegesen felel. Ezért az adóalany által fizetendő 50 %-os regisztrációs adó mellett a várható általános forgalmi adó és gépjármű adó kötelezettséget is figyelembe véve kell bankgaranciát, vagy egyéb garanciát kérnie partnerétől.

"A 10 ezer feletti külföldi rendszámmal közlekedő közül alig páran érdeklődtek a lehetőségek iránt, azonban többnyire már az is a meglepetés erejével hatott, hogy Áfá-t is kell fizetni, valamint az is, hogy a pénzügyi képviseleti eljárás mit jelent és hogyan működik " - összegezte a tapasztalatokat Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Zrt. vezérigazgatója. Az Áfa fizetési kötelezettség például abban az esetben fordulhat elő, ha a gépjármű tulajdonosa nem változik meg - továbbra is a külföldi cég marad - de magyar rendszámmal kívánja használni a szintén változatlan üzembentartó. Ilyenkor a hazai szabályok szerinti áfa fizetési kötelezettség keletkezik a személyautók esetében, akkor is, ha az adott modell az eredeti országban feljogosította tulajdonosát a forgalmi adó visszaigénylésére.

"Mivel pénzügyi képviseletet csak legalább 50 millió forint jegyzett tőkéjű vagy ekvivalens bankgaranciával rendelkező társaság láthat el, ez könnyű helyzetbe hozza az adóhatóságot: biztosan talál egy olyan tőkeerős felelőst, aki a járműtulajdonos esetlegesen elmaradó adófizetése esetén felelősségre vonható. Kérdés azonban, hogy mindezeket figyelembe véve milyen mértékben tudja elérni a szabályozó a kívánt célt, a magyar rendszámra történő áttérést és valóban elégséges motiváció-e a kedvezmény valamint a kilátásba helyezett büntetések és szankciók összessége" - zárta gondolatait Kalocsai Zsolt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: