Ahol esélyed sincs munkát találni Magyarországon

Pénzcentrum2011. augusztus 18. 17:07

Az előző negyedévhez képest leginkább a közszolgálat területén csökkent a meghirdetett pozíciók száma. A pályakezdők számára viszont jó hír, hogy a legnagyobb bővülést a gyakornoki, illetve munkatapasztalattal még nem rendelkező fiatalok számára meghirdetett pozíciók kapcsán mérték.

A kínált állások típusát megvizsgálva 2011. első negyedévéhez képest a pályakezdők, illetve gyakornokok számára meghirdetett állások növekedtek leginkább a Jobinfo.hu Online Álláspiaci Riport 2011. második negyedévre vonatkozó adatai alapján.

"Ez vélhetően két tényező találkozásának köszönhető, egyrészt a nyár közeledtével százezernyi friss munkaerő kerül a piacra, amire a munkáltatók is készülnek. Másrészt újra a létszámbővítés jelei mutatkoznak, melynek során a munkáltatók kiemelt szerepet szánnak a pályakezdőknek, akiket kedvezőbb feltételek mellett tudnak alkalmazni, mint a már tapasztalattal rendelkező munkavállalókat" - kommentálta az adatokat Kristók Balázs, az állásportál vezetője.

A II. negyedév nyertesei közé tartoznak még a szakmunkások, a gazdasági, illetve pénzügyi területen elhelyezkedni szándékozók, valamint a logisztikai, beszerzési és szállítmányozási pozíciókra pályázók. Ezekben a kategóriákban 20 százalékkal több állás várt betöltésre, mint 2011. első negyedévében.

A legek körében ugyanakkor negatív rekordot állított fel a közszolgálati kategóriába sorolható állások köre. A legnagyobb visszaesés a közigazgatás területén tapasztalható, de az oktatási, illetve az egészségügyi álláslehetőségek számában is tetemes a csökkenés.

Még több mérnököt, informatikust

Nincs jelentős változás a végzettség szerinti álláskínálati számok dobogós helyein, a vizsgált időszakban ezúttal is a mérnökök, az informatikusok és a műszaki végzettséggel rendelkezők iránt volt a legnagyobb a kereslet.

"A közel 90 ezer állásajánlat mintegy 25 százaléka nekik szól, ami rávilágít arra, hogy az oktatás nem képes kellő mennyiséget produkálni az ilyen végzettségekkel rendelkező szakemberekből" - mondta Kristók Balázs.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha a kínált állásokat az elvárt idegennyelv-ismeret szerint vizsgáljuk, akkor megállapítható, hogy a második negyedévben is az angol az első számú favorit a munkáltatók körében, ezt követi a német majd a francia. Változás viszont az előző negyedévhez képest, hogy az április 1. és június 30. között nyitott pozícióknál növekedett a kiírásokban a követelményként megfogalmazott idegennyelv-ismeret.

Több a lehetőség, csak utazni kell?

Az állásportál adatai szerint egyébként a második negyedévben mintegy 5 százalékkal nőtt a nyitott pozíciók száma. Területi bontásban az élen nincs változás, sőt Budapest a maga 37,4 százalékával még inkább főváros-központúvá alakítja az álláspiacot.

A megyék vonatkozásában már komolyabbak a változások, Zala, Győr-Moson-Sopron, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkált 20 százalék feletti emelkedést az első negyedévhez képest, igaz, ez volumenét tekintve csak pár tucat pozícióval jelent többet az adott megyében.

 

Címkék: