Hátrányos helyzetűek tízezrei kaphatnak munkát

Pénzcentrum2011. július 20. 13:02

A hátrányos helyzetűek munkához jutásának támogatása érdekében, európai uniós forrásból, 60 milliárd forintos program indul, amely - a kormányzati tervek szerint- 2011 és 2015 között 60-70 ezer embert segíthet az elhelyezkedésben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium, a Munkaügyi Központok és az Országos Cigány Önkormányzat bevonásával szervezett program célcsoportjába tartoznak a pályakezdők, az alacsony iskolai végzettségűek, az 50 év felettiek, a gyes-ről, gyed-ről vagy ápolási díjról a munkaerőpiacra visszatérők és a tartósan munkanélküliek. Számukra az elhelyezkedést segítő bértámogatások és képzési lehetőségek nyílnak meg.

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár mai sajtótájékoztatóján kifejtette, az Új Széchenyi Terv keretében egyfelől a munkáltatók részesülhetnek támogatásban, amennyiben új munkahelyeket teremtenek a hátrányos helyzetű munkavállalók számára, másfelől az álláskeresők kaphatnak személyre szabottan támogatást a vállalkozóvá váláshoz, a munkába járáshoz és részesülhetnek képzésekben, munkaerőpiaci szolgáltatásokban. A program keretében nagyjából 49 ezer fő konkrét foglalkoztatása és 35 ezer fő képzésének támogatása várható. A program az Országos Cigány Önkormányzattal együttműködésben legalább 15 százalékos roma részvétellel valósul meg - tette hozzá az államtitkár.

Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a szociális földprogram eddigi eredményeiről elmondta: a modellértékű program idén a tavalyi keret kétszeresével, mintegy 300 millió forinttal valósul meg. Még két hétig pályázhatnak azok az önkormányzatok, amelyek szeretnének bekapcsolódni a kertkultúrát és a vidéki Magyarország önellátását elősegítő kezdeményezésbe.

Az államtitkár szerint a földprogram egyszerre képes orvosolni a megműveletlen földek, a munkanélküliség és a segélyezés problémáit. A pályázat támogatja a helyi települési és a kisebbségi önkormányzatok együttműködését, valamint a közmunkások bevonását is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


kormany.hu/Pénzcentrum.hu

 

Címkék: