Egymillióval csökkenhet a magyar politikusok fizetése

Pénzcentrum2011. május 2. 10:02

Júniustól csaknem egymillió forinttal csökkenhet Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos és Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő jelenleg kétmillió forint fölötti fizetése - írja a Népszabadság.

A parlament ma kezdi tárgyalni a képviselők javadalmazásáról szóló törvénymódosítást, amit várhatóan még májusban elfogadnak - írja a Népszabadság. A módosítást Szijjártó Péter és Ágh Péter fideszes képviselő kezdeményezte, miután február elején, a képviselői vagyonnyilatkozatok nyilvánosságra hozatalakor kiderült, hogy az elszámoltatási kormánybiztos és a miniszterelnöki szóvivő fizetése jelentősen meghaladja a kétmillió forintot.

Ez a helyzet azért is különösen kínos a Fidesz számára, mert Orbán Viktor miniszterelnök még tavaly nyáron az ország rendkívül nehéz gazdasági helyzetére hivatkozva jelentette be, hogy havi kétmillió forintos bérplafont vezetnek be a közszférában. Ez az intézkedés a költségvetési szférában dolgozókra és a Magyar Nemzeti Bankra vonatkozik, a kormány így csökkentette nyolcmillióról kétmillióra Simor András jegybankelnök fizetését.

Bár akkoriban a miniszterelnöki szóvivő is beszélt arról, hogy az ország jelenlegi helyzetében a költségvetési szférában nem fordulhat elő, hogy havi kétmillió forint feletti fizetést tegyen zsebre valaki, azonban kiderült, hogy ez a szabály nem vonatkozik az állami cégek vezetőire és a politikusokra sem - emlékeztetett a Népszabadság.
A képviselők közül jelenleg Budai Gyula keres a legtöbbet, akinek havi bruttója 2 237 865 forint. Szijjártó képviselői és szóvivői fizetése együttesen 2 226 000 ezer forint. Őket Kövér László házelnök követi havi bruttó 2,1 milliós jövedelemmel.

A parlament előtt lévő javaslat szerint a miniszterelnöki biztosok (Szijjártó) és a kormánymegbízottak (Budai) a miniszterelnökségről kapott 997 200 forintos fizetésük mellé csak a képviselői alapdíjat - jelenleg 231 900 forintot -, azaz összesen 1 229 100 forintot kaphatnak majd - írja a napilap. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
házelnök, simor andrás, orbán viktor vagyonnyilatkozat,