Matolcsy: nem fagyasztjuk be a béreket a közszférában

Pénzcentrum2011. április 20. 22:21

A magyarországi arányos egykulcsos szja rendszer 2014 végéig valóban egykulcsos lesz - reagált Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter arra az újságírói kérdésre, amely a konvergencia programban szereplő adójóváírás szűkítésére vonatkozott. A tárcavezető egy másik válaszában hangsúlyozta, hogy az állam a jövőben is emeli a béreket a közszférában és nem fagyasztják be azokat.

Senki sem járhat rosszabbul

A pénteken Brüsszelnek elküldött és a hétfőn magyar nyelven is megjelent konvergencia program úgy fogalmaz: "2012-től az adójóváírás átalakítása kb. 180 milliárd forintos, míg 2013-ban kb. 230 milliárd forintos megtakarítást jelent". Vagyis a kormány az adójóváírás szűkítését tervezi.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szerdai sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: a magyarországi arányos egykulcsos szja rendszer 2014 végéig valóban egykulcsos lesz. De jelenleg még benne van a rendszerben mind a félszuperbruttó, mind az adójóváírás olyan lehetőségként, ami nem 16%-os reálkulcsot eredményez - magyarázta a miniszter, aki megismételte: három lépésben kivezetjük a ciklus végére mind a két elemet.

Ebben az évben vállaltuk és végre is hajtjuk, hogy ne legyen olyan réteg, amelyik rosszul jár. Ezt tartjuk, ezt el is fogjuk érni - hangsúlyozta Matolcsy György.

A nemzetgazdasági miniszter egy másik válaszában kiemelte: a félszuperbruttó növeli az adóbevételeket, az adójóváírás csökkenti. Jövőre az adójóváírás szűkítése a szavai szerint 140 milliárd forintot tesz ki (a konvergencia programban 180 milliárd forintos megtakarítást remél a kormány az adójóváírás átalakításától). Körültekintően kell ezt a két elemet kivezetni - hangsúlyozta a miniszter. Ezek mellé kell tenni a minimálbér-emelést, közszféra bérkompenzációját, valamint a vállalati szektorban bekövetkező - az OÉT-ajánlás szerinti - béremelést. Így senki sem járhat rosszabbul - jegyezte meg.

Nem lesz bérbefagyasztás

A közszféra esetében önök látták, hogy a kormány 5%-os létszám-leépítési és 10%-os dologi kiadási leépítést vállalt - válaszolta egy másik kérdésre a tárcavezető, aki megismételte: a következő években 5%-os létszámleépítéssel számolunk a közszférában. Ez megegyezik a közszféra természetes fogyásával és ezt a természetes fogyást nem pótoljuk - magyarázta a miniszter.

A konvergencia programban az szerepel, hogy az állam a béreket a közszférában emeli, csak a közszféra létszáma csökken, ezért összességében a bértömeg csökken a közszférában - emelte ki válaszában Matolcsy György egyúttal visszautasítva azt a feltételezést, hogy bérbefagyasztás lenne a közszférában.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Portfolio.hu elemzői véleménye emlékeztet arra, hogy a konvergencia programban az szerepel, hogy a közszférában be van fagyasztva a bértábla, a bértömeg és a létszám (a konvergencia program magyar nyelvű változatának 33. és 35. oldalán szereplő információk szerint "2012-ben a közszférában nem emelkednek az illetmények" és "a közszférában a szuperbruttósítás megszűnése 2013-ban az illetmények emelése nélkül is növeli a nettó kereseteket. A következő két évben (a közfoglalkoztatás nélkül) a bértömeg szinten tartását feltételezi a program").

Ezen három feltétel (a bértábla, a bértömeg és a létszám befagyasztásának) teljesülése mellett nem lehet igaz az, hogy a bérekben (eseti jelleggel) kompenzálni lehet az adóemelés mértékét. Matolcsy György létszámcsökkentésre vonatkozó mondata viszont feloldja ezt az ellentmondást, miután explicite elismeri: a konvergencia programban szereplő létszámadatok pesszimistának mondhatók, és a valóságban létszámcsökkentésre készül a kormány. Így a kormány a létszámelbocsátásokban találja meg a fedezetet az eseti bérkompenzációkra a közszférában.

A családi pótlékról

Fenntartjuk a családi pótlék intézményét, megőrizzük a nominális szintjét, de a gyereknevelés költségét elismerjük és kiegészítjük az adórendszeri elemmel. Magyarországon döntő részben javul a családok helyzete - vélekedett Matolcsy.

 

Címkék: