Hamar csomagol a pasi, ha pénzről van szó

Pénzcentrum2011. március 19. 16:02

Egy friss, a pályakezdőkről szóló kutatás szerint a férfiak a pénzkereset és a karrier érdekében szívesebben változtatnak lakhelyet, mint a nők. Az országon belül továbbra is Budapest és Közép-Magyarország vezeti az állásvadászok népszerűségi listáját, de ezeket szorosan követi a Nyugat-Dunántúl is. A Munkáltatói Márka Kutatásban megkérdezett 8000 pályakezdő mobilitási hajlandósága nemcsak a korábbi évekhez képest mutat javulást, de a fiatalok szívesebben mozdulnának a tapasztalt álláskeresőkhöz képest is.

Az Aon Hewitt, az AIESEC Magyarország és a Figyelő kutatásából - melyben összesen 8000 diplomás pályakezdőt, közöttük 5 ezer nőt és 3 ezer férfit kérdeztek meg - kiderül, hogy a nők több, mint fele (58%), míg a férfiak kétharmada (68%) külföldön is szívesen vállalna munkát. Habár a nők 18 százaléka, míg a férfiak akár 27 százaléka el tudja képzelni, hogy 3 évnél hosszabb időre külföldre költözzön, a nők 42 százaléka, míg a férfiaknak 32 százaléka nem tervez egyáltalán külföldi munkavállalást. A két nem közti különbség egyébként nem számottevő rövidtávon: néhány hónapra, de maximum 3 évre körülbelül ugyanannyi férfi, mint nő tervez külföldi munkavégzést.

 

Belföldön is sokkal kevésbé mobilak a nők: az erősebbik nem képviselői néhány százalékkal magasabb arányban lennének hajlandóak költözni egy jobb munkalehetőségért. Közép-Magyarországnak van a legnagyobb mágnes hatása: a fiatalok 82 százaléka szívesen dolgozna Budapesten vagy környékén. Ezt követi a nyugat-dunántúli (35%) és a közép-dunántúli (30%) régió, míg a Nyugat-Dunántúl vonzereje az átlagnál is erősebb a férfiak szemében (42 százalékuk szívesen dolgozna ott).

 

A kutatás rávilágít arra is, hogy szakmákon belül is vannak különbségek a mobilitási hajlandóságban: a megkérdezett diplomás pályakezdők válaszaiból az derült ki, hogy a műszaki végzettségűek szívesebben költöznek egy munka miatt, mint például a könyvelők vagy az auditorok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kutatás kitér a friss és a már régebben diplomázottak közötti álláskeresési és mobilitási különbségekre is. Az összehasonlításból kiderül, hogy a tapasztaltak tudatosabbak és a fejükben határozottabb kép él arról, hogy milyen a számukra ideális állás. A tapasztalattal rendelkezők már nem utaznának annyit egy munka kedvéért, mint a pályakezdők: a frissdiplomások mobilitási hajlandóságát ugyan nem közelítik meg, de az átlagosnál így is mobilabbnak bizonyultak a tapasztalattal rendelkező diplomások, mint a középfokú végzettségűek. 

 

Címkék: