Ezt várják a munkaadók a frissdiplomásoktól

Pénzcentrum2011. február 20. 20:02

A vállalatok 88%-a foglalkoztat frissdiplomást, 66%-uk 1-3 pályakezdő munkavállalót. A cégek 93 százaléka a végzettségének megfelelő munkakörbe veszi fel a fiatal szakembereket, akiktől elsősorban a magas szintű szakmai ismereteket és a magabiztos nyelvtudást várják el.

Diplomás Pályakövetési Rendszere keretében közel 200 hazai vállalat bevonásával folytatott kutatást a Budapesti Gazdasági Főiskola, hogy feltérképezze milyen mértékű szakértelmet, tudást, gyakorlatot és kompetenciákat várnak el a munkáltatók a frissen diplomázott pályakezdő munkavállalóktól.

A válaszadók több mint kétharmada az új, diplomás munkatársaktól elsősorban magas szintű szakmai ismereteket és magabiztos nyelvtudást követel meg, valamint kiemelten fontosnak tartja a számítógépes ismereteket és a szakmai tapasztalatot.

A vállalatok 88 százaléka foglalkoztat pályakezdőt

A megkérdezett vállalatok igen nagy arányban alkalmaznak pályakezdőket. Frissdiplomás munkaerőt 88 százalékuk foglalkoztat: 1/3-uk egyetlen felsőfokú végzettséggel rendelkező pályakezdőt, további 33 százalékuk pedig 2-3 felsőfokú végzettséggel rendelkező, kezdő munkavállalót vett fel az elmúlt 5 évben. A pályakezdőket is alkalmazó vállalkozások további 1/3-án belül 12 százalék azon cégek aránya, amelyek 4-5 diplomás pályakezdőt vesznek fel évente, 5 százalékuk 6-10, 16 százalékuk pedig 10-nél több felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállalónak kínál munkát egy év alatt.


A frissdiplomás munkavállalók döntő többsége végzettségének megfelelő munkakörben dolgozik

A vállalatok által megadott adatok szerint 100-ból 93 cég esetében a végzettségüknek megfelelő munkakörökben dolgoznak a diplomás pályakezdő fiatalok. A megkérdezett cégek többsége (60 százalék) szerint új munkatárs kiválasztása esetén számít, hogy a pályázó a munkakörnek megfelelő szakon szerzett oklevelet, 33%-uknál pedig elengedhetetlen.

A szaktudás és az elméleti ismeretek gyakorlati alkalmazása a legfontosabb

A vállalati visszajelzések alapján a frissdiplomások munkavégzéshez kapcsolódó készségeik, képességeik közül elsősorban az elméleti ismeretek gyakorlati alkalmazására (11,6 százalék) és a folyamatos tanulásra való képességet várják el a munkaadók, melyeket 11,2 százalékuk jelölt meg első helyen. Az önálló munkavégzésre való képességet a munkáltatók 4 százaléka, az együttműködési képességet 3,5 százalékuk tartja szükségesnek a napi munkavégzés során. A legkevesebben, alig 2 százaléknyian várnak a pályakezdőktől rugalmasságot, míg a szervező és irányító képességet egyetlen munkavállaló sem tartotta fontosnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A fiatal munkavállalók egyik legértékesebb tulajdonsága a problémamegoldó-képesség

A felmérés szerint a munkáltatók a fiatal munkavállalók személyes tulajdonságaik közül elsősorban a feladatok pontos megértésére (70%) és a probléma megoldására (60%) való képességet értékelik a leginkább. Az üzleti életben kiemelten fontosnak tartják a munkavállalók az etikus magatartást és az ügyfélorientált szemléletet.

A szakmai gyakorlatot egyöntetűen támogatják a vállalatok

A szakmai gyakorlatot nagymértékben támogatták a megkérdezett munkaadók, visszajelzéseik szerint mind a pályakezdő fiatalok, mind a vállalatok számára előnnyel jár a gyakorlati képzés. A válaszadók kétharmada hasznosnak tartja, hogy a hallgatók tanulmányaikkal párhuzamosan dolgozzanak, még akkor is, ha a munkavégzés nem kapcsolódik szorosan a tanulmányaikhoz.

 

Címkék: