48 ezer a nyugdíja a magyar Oscar-díjasnak

Pénzcentrum2011. február 5. 15:32

Az öregségi nyugdíjminimum alig több mint másfélszeresével, mindössze havi 48 ezer forinttal szúrja ki a szemét a nyugdíjfolyósító Rofusz Ferenc animációs rendezőnek, aki 1981-ben a Légy című filmjével elnyerte az Oscar-díjat.

A jelenlegi jogszabályok szerint hiába az Oscar-díj, sőt akkor sem kapna magasabb összegű nyugdíjat, ha Nobel-díjas lenne.

Három évtized telt el azóta, hogy Rofusz Ferenc a Légy című animációs filmjével megnyerte az egyetemes filmszakma legrangosabb elismerését, az Oscar-díjat, igaz pénz nem járt érte. Ő volt az első magyar, aki Magyarországon készült alkotásért vehette kézbe az aranyozott szobrocskát, bár csak utólag, mivel az átadó ünnepségre nem utazhatott ki Los Angelesbe.


Rofusz Ferenc az Oscar-díjával

A fővárosban élő 65 éves Rofusz - aki napjainkban is aktív - még 2009-ben kérte a nyugdíjának megállapítását. Az Oscar-díj mellett Balázs Béla-díjjal is kitüntetett rendezőnek a Magyarországon harmincévnyi, németországi és kanadai munkásságával együtt összesen 45 munkaéve után 46 ezer forint nyugdíjat állapítottak meg, ez az összeg emelkedett januártól 48 ezer forintra.

Ezekkel a díjakkal nem jár kiemelt járadék, ami azt jelenti, hogy a Nobel-díjas Kertész Imre sem kap az olimpikonokéhoz hasonló külön juttatást, ráadásul ez egy ideje így van a Kossuth-díjasokkal is.


JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"Belenyugodtam a helyzetbe, pedig esetemben messze nem a pénzről van szó. Magyarországról nyertem Oscar-díjat, ma is itt élek, itt szeretnék alkotni. Csak néha eszembe jut, ha sportolóira - teljes joggal - oly büszke ez az ország, a filmeseire vajon miért nem?" - mondta a Borsnak a filmrendező.

Korábban: Korda után Kardával bővült a celebnyugdíjasok listája

"A változásához egy olyan jogszabály szükséges, amely kimondja, hogy a Nobel-díj és az Oscar-díj után mekkora összeg járhat és azt ki biztosítja a jogosultaknak. Ilyen törvény jelenleg nincs hatályban" - mondta a lapnak Gondán Csaba, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság szakmai igazgatóhelyettese.

Címkék: