Szociális kártya: ahol be merik vállalni...

Pénzcentrum2011. január 26. 05:22

Nyár elején elindítja a szlovák munkaügyi és szociális minisztérium új projektjét, az úgynevezett E-pay kártyát. Ennek lényege, hogy a szociális segélyt nem készpénzben kapják a rászorulók, hanem egy mágneskártyára, így azzal vásárolhatnának a rendszerre csatlakoztatott boltokban.

A projekt két évig tesztverzióban működik majd, így eleinte mintegy 600 embert érint majd. A kártyával ugyanakkor nem csak élelmiszert, tisztítószert és ruhát, hanem cigarettát és alkoholt is lehet majd vásárolni. A döntéshozók szerint ugyanis az élvezeti cikkek tiltása spekulációhoz vezetne.

Ugyanakkor ha a kártyahasználatot az elektronikus rendszeren keresztül felügyelő szociális hivatal azt tapasztalná, hogy az érintett három napon keresztül csak cigarettát vagy alkoholt vett a kártyával, élelmiszert nem, akkor e termékek vásárlását korlátoznák a kártyával, illetőleg annak is elejét vennék, hogy valaki 3-4 nap alatt elköltse az egész havi segélyt.

Lucia Nicholsonová államtitkár szerint azt ugyan nem várják, hogy az uzsorakölcsönnek a kártya révén véget vetnek, azonban abban bíznak, hogy alaposan megnehezítik az uzsorások életét.

Emlékezetes: Magyarországon is volt hasonló próbálkozás, a zempléni Monokon 2009 októberében hozták létre a szociális kártyát, a rendelet nagy vihart kavart. A döntés szerint ugyanis a segélyre jogosult emberek a kártyára kapták volna jövedelmük egy részét, azzal pedig csakis a kártya kibocsátójával szerződésben álló boltban vásárolhattak volna, és a megvehető árucikkek közül kivették például a dohányárut és az alkoholt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szakemberek akkor azt fogalmazták meg, hogy nem lehet beleszólni abba, mire is költik pénzüket a szociális juttatásokra jogosult emberek. A település később visszavonta a határozatot. Az indoklás szerint a szociális kártyáról szóló rendelet értelmét vesztette, mivel egyetlen ilyen kártyát nem kapott még senki a településen.

 

Címkék: