Kiderült: ennyien nem dolgoznak ma Magyarországon!

Pénzcentrum2010. december 28. 10:32

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi, munkaügyi jelentéséből kiderül, hogy idén nem esett, sőt emelkedett is a foglalkoztatottak száma hazánkban, és kismértékben bár, de csökkent a munkanélküliség is.

A 2010. év eddigi foglalkoztatási adatai is csak mérsékelt optimizmusra adnak okot. A foglalkoztatottak teljes körét számba vevő munkaerő felmérés adatai szerint az év első három negyedévében átlagosan közel ugyanannyian (3,7 millióan) dolgoztak, mint egy évvel azelőtt, azaz a foglalkoztatottság csökkenése megállt, s ami kedvező, az éven belüli növekedés nagyobb volt a szezonális tényezőkkel magyarázhatónál. A foglalkoztatottak létszáma a válságot közvetlenül megelőző időszak - 2008. I-III. negyedév - átlagától közel mintegy 100 ezerrel maradt el, miközben a munkanélküliek száma 327 ezerről 479 ezerre nőtt.

 

Magyarországon a munkaerőpiac azonban még koránt sem heverte ki a gazdasági válságot, ugyanis a 2008. III. negyedév végéig tartó stagnálást a pénzügyi válságnak köszönhetően a munkaerő-piaci recesszió eredményeként a foglalkoztatottság csökkenése váltotta fel. A munkaerő-piaci mutatók "mélyrepülése" jellemezte a 2009. évet, így a foglalkoztatási ráta az ezredfordulón mért szintre esett vissza, míg a munkanélküliség elérte a 90-es évek eleji, a gazdasági fellendülést megelőző szintet.

A 15-64 éves férfiak 61,2%-a, míg a nők 51%-a volt foglalkoztatott 2010 III. negyedévében, ami egyben azt is jelenti, hogy a nők munkaerő-piaci mutatóinak javulása eredményezte a foglalkoztatottság szinten maradását. Azonban a foglalkoztatottság szintje továbbra is elmarad az Európai Unió átlagától.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A felmérésből az is kiderült, hogy a nemzetgazdaság megfigyelt szegmensében az átlagos bruttó kereset 2010 első három negyedévében 201 200 Ft-ot ért el, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 204 500 Ft, a költségvetési, illetve a nonprofit szféra szervezeteinél dolgozóké pedig 197 200 Ft, illetve 167 800 Ft volt. 2010 III. negyedévében az átlagos nettó kereset 132 ezer Ft-ot ért el.

 

Címkék: