Pénzről vallott a Forma-1-es világbajnok: különös titkokra derült fény!

Pénzcentrum2010. december 25. 07:30

A szigorú neveltetésének köszönhetően korán megtanulta, hogy kemény munkával bármit el lehet érni az életben. Soha nem aggódott amiatt, hogy miből fog megélni, amikor befejezi az aktív versenyzői pályafutását. A válság kirobbanása előtt a tanácsadója figyelmeztette, hogy baljós érzései vannak, ezért jobbnak látná, ha a vagyona kezelését független szakértőkre bízná. Súlyos milliókat spórolt ennek köszönhetően, amikor beütött a mennykő - ő Mika Häkkinen, a száguldó cirkusz kétszeres finn világbajnoka.

A király kategóriából kilenc éve visszavonult sportoló a Telegraph-nak adott, interjút. Az írásból kiderült, hogy mire költ szívesen és mire nem egy sportnagykövet, melyik volt élete legjobb és legrosszabb befektetése, készpénzzel vagy bankkártyával fizet, illetve mi a véleménye az online bankolásról.

Anyagi szempontból milyen hatással voltak a versenyzői pályafutására és az azt követő időszakra a gyermekkorában megszerzett tapasztalatok?


Mika Häkkinen gyermekkorában

Mika Häkkinen: Úgy gondolom, hogy felnőttként számos olyan dolgot teszünk, melyekben egyaránt felfedezhetőek a szüleinktől tanultak és gyermekkori környezetünkre utaló jelek. Nagyszerű szüleim vannak, apám taxisofőrként, anyám titkárnőként dolgozott. Példásan neveltek minket a nővéremmel, erőn felül biztosítottak számunkra minden lehetőséget, de cserébe komoly elvárásaik voltak. Több zsebpénzt kaptunk, amikor jó jegyeket hoztunk az iskolából, ha rend volt a szobánkban, vagy ha kellőképpen kivettük a részünket a házimunkából. Ezzel belénk nevelték, hogy akkor számíthatsz valamire, ha megdolgozol érte. A pályafutásomat én is a gokart-pályán kezdtem, bár tisztában voltam vele, hogy ez a szüleim anyagi helyzetéhez képest egy igazi kiváltságnak számít. Én is hasonló eszközökkel próbálom ösztönözni a szárnyait bontogató tízéves fiamat.

Volt olyan időszak az életében, amikor komolyan aggódott amiatt, hogy miből fog megélni a profi autóversenyzés után?

Mika Häkkinen: Nem vagyok egy aggódó típus, megpróbáltam mindig az előttem álló feladatra koncentrálni. Profi gokart-versenyzőként, majd amikor 1991-ben bekerültem a Forma-1-be mindig tudtam azt, hogy kellő elhivatottsággal sokra vihetem ebben a sportágban, és akkor az anyagiakkal sem lesz különösebb probléma. A távolabbi jövővel kevésbé foglalkoztam.


Költekezőnek mondaná magát, vagy inkább a megtakarításban jeleskedik?

Mika Häkkinen: Alapvetően nagyon óvatosan bánok a pénzemmel. Ma már látom, hogy nem elég a jelenre koncentrálni, hanem a jövőre vonatkozóan is pénzügyi tervekkel kell rendelkezni. 42 éves vagyok - és remélem még jónéhány év áll előttem -, azt tapasztalom, hogy az élet egyre drágább. Szeretem mindig pontosan tudni, hogy mikor mire megy el a pénzem, illetve, hogy hogyan fialnak a befektetéseim. Néha természetesen kompromisszumot kell kötni, hiába érzékeny a napra a bőröm, imádok Mauritiuson csobbanni az óceánban (tette hozzá mosolyogva).

Celebek pénzügyei:
Hitelcsapdában a Megasztár! Brutálisan eladósodott
Ciki! A Megasztár és az X-Faktor győztese is bukja álomútját?
Megszerezték Király L. Norbi bankszámlaszámát! Mi lesz a pénzzel?
Hitelcsapdában a TV2 celebje, pedig milliókkal dobálózik
Kiderült! Erre mennek el Fábry Sándor milliói
Kiderült: ennyit keres Stohl András

Melyik volt a legkeményebb pénzügyi lecke, amit kénytelen volt megtanulni?

Mika Häkkinen: Nem biztos, hogy ez volt a legnehezebb, de talán az egyik legérdekesebb. A Forma-1 mindkét oldalát volt szerencsém megtapasztalni, hiszen egy évtizeden át versenyzőként, majd évekig tanácsadóként - a színfalak mögött - dolgoztam. Első kézből láttam, hogy az egész egy kőkemény üzlet. Rövid időn belül világossá vált számomra, hogy aki itt nem él a felkínált lehetőséggel, az nagyon gyorsan megy a süllyesztőbe. Végig keményen dolgoztam, megpróbáltam magamból kihozni a maximumot.

Van valami, amit utál a pénzzel kapcsolatban?

Mika Häkkinen: Igen, utálok beszélni róla, nem is tudom, hogy miért adom ezt az interjút! A pénz szerves része mindannyiunk életének, nem mehetünk el mellette szó nélkül. A mai világban sokan tapasztalják az "erősebb kutya"- szabályt, pedig nem minden fekete, vagy fehér. A pénzügyekben a megbízható partnereknek kell bizalmat szavazni, valamint a megfelelő embereket kell magunk mellé állítani. Bevallom, hogy nem vagyok egy pénzügyi zseni, azért figyelemmel kísérem, hogy mi történik a pénzpiacokon. A segítségemre van egy tanácsadó, aki megfelelő információkkal lát el, mielőtt komoly pénzügyi döntést hoznék. A tanácsadómmal folyamatos kapcsolatban vagyunk, bármikor elérhető ő vagy a csapata. Próbálok minél bölcsebben dönteni, hogy a kockázatok elkerüljenek, de a haszon ne maradjon el.


Melyik volt a legjobb pénzügyi döntése?

Mika Häkkinen: Itt szerintem sokan részvényekre vagy ingatlanokra gondolnak, de az én elméletem szerint, ha a megfelelő emberbe fektetsz, akkor a várt eredmény sem marad el. Példaként említhetném, hogy egy jótanácsot megfogadva talán a legjobbkor hagytam fel a versenyzéssel és lettem több márka nagykövete, reklámarca, emellett pedig fiatal tehetségek felkutatásával is foglalkozom. A válság kirobbanása előtti évben még szerepeltem a túraautó bajnokságban, de a személyes pénzügyi tanácsadóm javaslatára az év végén szögre akasztottam a sisakot. Baljós értései voltak, ezért abban maradtunk, hogy független szakértőkkel felülvizsgáltatom a befektetéseimet. Milliók maradtak ennek köszönhetően a zsebemben, amikor kirobbant a válság.

Melyik volt a legrosszabb pénzügyi döntése?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mika Häkkinen: Több olyan kisebb befektetés is volt az életemben, melyek csalódást okoztak, de a tanulópénzt nekem is meg kellett fizetni. Az idő múlásával tanultam a hibákból, remélhetőleg egyre inkább ki tudom szűrni az ilyen eseteket. Évekkel ezelőtt például nagyon rosszul sült el, amikor az ismerőseimnek akartam segíteni. Bajban volt a vállalkozásuk és bár némi pénzzel megpróbáltam őket talpra állítani, végül így is csődbe mentek. Ekkor tanultam meg, hogy a pénzügyekben az eszünkre és nem a szívünkre kell hallgatni.

Mit tart a tulajdonában lévő dolgok közül a legértékesebbnek?

Mika Häkkinen: Eltekintve a házamtól (Mika Monte Carlóban él), a megnyert trófeáim a legértékesebbek a számomra. Sajnos két évvel ezelőtt tűz ütött ki nálam, melyben néhány értékes darab megsemmisült, de a legtöbb Forma-1-es díjam megmaradt, ezek és a gokartozással nyert érmeim nagyon értékesek.


A szüleim rengeteg áldozatot hoztak azért, hogy sikeres versenyző legyen belőlem, ezért szép számban vannak érmek a szülői házban is, emlékeztetve őket arra, hogy jó munkát végeztek.

Készpénzzel vagy bankkártyával szeret inkább fizetni?

Mika Häkkinen: Jellemzően bankkártyát használok, kevés készpénzt tartok magamnál, a kártya nagyban megkönnyíti a folyó pénzügyek intézését.


Mi a véleménye az internetes bankolásról?

Mika Häkkinen: Nem tartom annyira kényelmesnek, mint sokan mások, inkább a hagyományos bankolásban hiszek.

Milyen pénzügyi terveket szeretne megvalósítani a következő öt évben?

Mika Häkkinen: Fontosnak tartom, hogy a befektetéseim ne legyenek túl kockázatosak, de tisztességes hozamokat érjek el rajtuk. Fedezzék a jelenlegi szükségleteimet és a jövőre vonatkozóan is tudjak valamennyit félretenni. Több márkának is a nagykövete vagy a reklámarca vagyok, ezeket a kapcsolatokat szeretném fenntartani és megerősíteni a következő években. A korom ellenére még mindig motivál a csapatmunka, máig ezen cégek sikerén dolgozok.


Novemberben gyarapodott a családunk (Mika 2008-ban elvált, új barátnője a múlt hónapban adott életet egy kislánynak), szeretnék minél időt a gyermekeimmel tölteni. A fiam egy éve kezdett gokartozni, érdeklődve figyelem a teljesítményét, de nem éröltetek semmit. Meglátjuk, hogy milyen fejlődésen megy keresztül, aztán ha ő is a Forma-1-ben köt ki, akkor felköthetem a gatyámat.

 

Címkék:
mennyit keres egy taxis,