Munkaerőpiaci kilátások 2011-re

Pénzcentrum2010. december 12. 19:02

A magyar álláskeresők lehetőségei nem változnak különösebben az elkövetkezendő három hónapban - áll a Manpower munkaerőpiaci előrejelzésében. Optimizmusra adhat okot azonban, hogy a Manpower munkaerő-piaci mutatója +1%-on áll, vagyis kicsivel több munkaadó növelné alkalmazottai számát, mint ahányan leépítést terveznek. Az előttünk álló negyedévben a munkáltatók viszonylagos stabilitásra számítanak a munkaerőpiacon: négy munkaadó közül átlagosan több mint három jelezte, hogy változatlanul kívánja hagyni a munkerő létszámát az év első három hónapjában. A vizsgált kilenc ipari szektor közül háromban a munkaadók a legerősebb alkalmazási hajlandóságról számoltak be azóta, hogy 2009. III. negyedévében elindult a felmérés.

Kiss Judit, a Manpower Magyarország vezetője elmondta: "A viszonylag alacsony munkerő-piaci mutató ellenére bíztató jelek is mutatkoznak. A várakozások a legpozitívabbak a gyártás területén, főként az autóiparban, ahol a munkaerő-piaci mutató +16%-on áll. A pénzügyi és üzleti szolgáltatások, valamint a fuvarozás, szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területén is optimistábbak lehetnek a munkavállalók: a munkáltatók itt a legerősebb alkalmazási hajlandóságról számoltak be a felmérés kezdete óta. Ezzel szemben a mezőgazdasági szektorban továbbra is borúsak a kilátások, bár ez az évnek ebben az időszakában egyáltalán nem szokatlan. A közszférában tapasztalható visszaesés pedig egyenes következménye a kormány elmúlt hónapokban tett nyilatkozatainak az ebben a szektorban tervezett nagyarányú leépítéseket illetően."

Regionális bontásban a nyolc magyar régió közül hatban pozitívabbak a munkaadók várakozásai 2010. negyedik negyedévéhez képest. Éves összehasonlításban az előző év azonos időszakához viszonyítva az álláskeresők lehetőségei várhatóan mind a nyolc régióban javulnak. Az arányok a legpozitívabbak a Dél-Alföldi (+4%) és a Nyugat-Dunántúli (+4%) térségben, míg a legnegatívabb várakozásokkal az Észak-Alföldi (-6%) régióban találkozhatunk.

Az adatok szerint az EMEA régióban, a 21 vizsgált országból 13-ban optimisták a munkaadók első negyedévre vonatkozó várakozásai. Az újonnan vizsgált országok közül Törökországban nagyon dinamikus fejlődéssel számolnak a munkaadók, 27%-on áll a mutatójuk. Míg egy évvel korábban 10 ország munkaadói jelentettek negatív felvételi kilátásokat, most csak 7 ország esetében láthatjuk ezt. A régióban a legpesszimistább előrejelzést Görögország munkaadói adták. Az újonnan vizsgált országok közül még a leggyengébb kilátásokkal rendelkező Szlovénia is 2%-on áll.

Közel 64 000 munkaadót kérdeztek meg összesen 39 országban, hogy felmérjék a munkáltatók várakozásait a 2011. január-március időszakra vonatkozóan. A vizsgált 39 országból 32 ország munkaadói tervezik a munkaerő-állományuk bővítését a következő három hónapban. A bolgár, szlovén és török munkaadók a mostani felmérésnél csatlakoztak a Manpower Munkaerőpiaci Felméréshez, 21-re növelve így az Európa, Közép-Kelet, Afrika régió részvételi számát.

A munkaadók Indiában, Kínában, Tajvanon, Brazíliában, Törökországban és Szingapúrban jelentették a legerősebb előrejelzéseket, míg Görögországban, Csehországban, Ausztriában és Írországban voltak a legpesszimistábbak a jelentések. A foglalkoztatási kedv csökkenését várják 36 országból 17-ben, ahol a negyedéves összehasonlítások lehetségesek. A 35 országból, ahol éves összehasonlítások lehetségesek, 28-ban a foglalkoztatási kedv növekedésére számítanak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Regionálisan, az Amerikai és Ázsiai térségben továbbra is pozitív tartományban van az előrejelzés. A foglalkoztatási hajlandóság az elmúlt 12 hónapban nőtt a régió 8 országában, kivéve egy amerikai országban, ahol az éves összehasonlítás nem lehetséges. Az előrejelzések az USA-ban és Indiában visszafogottan fejlődtek a 2010 negyedik negyedévéhez, és az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, és Japán, miközben tartja a legoptimistább helyét 2008 negyedik negyedéve óta, folyamatosan növeli az előrejelzéseket.

Az EMEA régióban az előrejelzések csökkentek 18-ból 11 országban az előző három hónaphoz képest. Habár, az éves összehasonlítások sokkal kedvezőbbek, javuló munkaerő-piaci kilátásokat mutatnak a 12 országban 2010 első negyedévétől. A foglalkoztatási hajlandóság a legerősebb Törökországban, Németországban és Svédországban. Az olasz munkaadók 2008 harmadik negyedéve óta először jeleztek pozitív várakozásokat. 

 

Címkék: