Keserű nyugdíjlista: lépéshátrányban Magyarország

Pénzcentrum2010. november 29. 10:02

A közép-kelet-európai és a balkáni régióban a szlovén nyugdíjasok részesülnek a legmagasabb átlagellátásban 604 euróval, míg az albán nyugdíjasok kénytelenek ennek kevesebb, mint a tizedével beérni. Hazánk a középmezőnyben foglal helyet Szlovákia és Horvátország közé ékelődve.

Az IMF-megállapodást követően a szerb nyugdíjasok sem számíthattak sok jóra, ennek ellenére a kormányuk biztosította őket, hogy az együttműködésnek nem lesznek kedvezőtlen következményei rájuk nézve. Jovan Krkobabiæ, a nyugdíjrendszer reformjával megbízott kormányalelnök ígéretet tett arra, hogy 2011-ben növekednek a nyugdíjak.


A politikus biztos abban, hogy a nyugdíj- és rokkantsági biztosítási törvény módosítási javaslata hamarosan ismét a Szerbiai Képviselőház elé kerül, méghozzá azokkal a módosításokkal, amelyeket a szerb kormány a Nemzetközi Valutaalappal beszélt meg. Megállapodtak abban, hogy a legalacsonyabb nyugdíjak a szerbiai átlagbér 27%-ának feleljenek meg, továbbá, hogy a nők nyugdíjkorhatárának fokozatos kitolását 2013-ra halasztják.

Az 1,6 millió szerbiai nyugdíjas közül 787 ezernek havonta be kell érnie 21 000 dináros nyugdíjjal, viszont azoknak a száma, akik mindössze 8100 dináros havi járandóságot kapnak, elérte a 220 ezret, a szerbiai átlagnyugdíj nem magasabb 210 eurónál (Magyar Szó).

Címkék: