215 dolgozójától válik meg a K&H Bank

Pénzcentrum2010. november 18. 14:01

7 milliárdos veszteséggel zárta a harmadik negyedévet a K&H Csoport, a bank eredményét 14,9 milliárd forint összegben rontotta a banki különadó. Néhány nagyobb vállalati hitelügylet jelentősen rontotta a bank eredményét. A bizonytalan gazdasági kilátások és a várhatóan alacsony hitelezési aktivitás miatt 2011-ben a csoport 5,8%-kal csökkenti a dolgozók létszámát, azaz 215 munkavállalótól válnak meg - jelentette be Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója.

A könyvvizsgáló iránymutatatása alapján a teljes bankadót a harmadik negyedévben számolta el a bank. A nem teljesítő hitelek aránya az elmúlt negyedévben 7,5%-ról 8,4%-ra nőtt a K&H-nál - ismertette Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója, kiemelve ugyanakkor, hogy ez elmarad a bankszektor átlagától. A hitelezésben óvatos akar lenni a bank, ezért 14,2 milliárd forinttal növelte hitelezési céltartalékait, így idén már 31,4 milliárd forint céltartalékot képzett.


Az elmúlt negyedévben az alábbi kategóriák közül egyedül a vállalati betétek területén tudta növelni részesedését a bankszektorban a K&H. A hitelezés meglehetősen visszafogott a bank: bár egy év alatt például a lakossági hitelállomány 5,6%-kal nőtt a pénzintézetnél, az állomány árfolyamhatástól tisztítva csökkent. A bank elsősorban az alacsonyabb keresletre hivatkozik itt, csakúgy, mint a kkv- és vállalati hitelek tekintetében. A vezérigazgató reményét fejezte ki, hogy jövőre a kilakoltatási moratóriumot megszüntetik.


Az alábbi ábrán látható, hogy a bank költség/bevétel mutatója jelentősen megugrott, csakhogy ez csak és kizárólag a bankadónak köszönhető, enélkül alacsonyabb lett volna az előző negyedévinél, köszönhetően a szigorúbb költségkontrollnak.


A céltartalékolásra néhány nagyobb vállalati ügylet és a jelzáloghitelek esetében egyaránt szükség volt - mondta Gombás Attila, a pénzügyi és kockázatkezelési divízió vezetője. A bank tőkemegfelelési mutatója 12,1%, likviditási pozíciója is erős - mondta, utalva a 93%-os hitel/betét arányra. A 2011-es évben a gazdasági kilátások továbbra sem egyértelműek, a hitelezés várhatóan nyomott marad, ezért létszámracionalizálásról döntött a bank - közölte Scheerlinck. A banki oldalon a minapi törvénymódosítás 850 millió forinttal növeli a K&H adófizetési kötelezettségét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A bank betétállománya egy év alatt 11,8%-kal visszaesett, a teljes bankszektorhoz hasonló módon. A bank büszke azonban a K&H-s (különösen a tőkevédett) alapok teljesítményére, ezek betéteiben pedig 25,3%-os javulás történt.


Az 1,3 milliárd forintos különadó mellett magas összegű viharkárok sújtották a K&H Biztosítót, ilyen értelemben nagyon nehéz év a 2010-es - mondta Luc Cools, a K&H Biztosító vezérigazgatója. A nem-élet üzletágban ők is a piac zsugorodását látják. A negatív folyamatok következtében a biztosítási szegmensben a 215-ön túl további 22 munkatárstól válnak meg. A kötelező felelősségbiztosítások területén ugyanakkor jól állnak, igaz, a bruttó díjbevételeket ebben a csökkenő átlagdíjak lefelé rontják.

 

 

Címkék:
tőkemegfelelési mutató,