Változtatott az adószabályokon a kormány!

Pénzcentrum2010. november 9. 09:47

Hétfőn megszavazta a parlament az adótörvényeket. Néhány módosító javaslatról és változtatásról döntöttek, aminek főként a nők, a kismamák és egyes vállalkozások lehetnek a nyertesei - írja a Napi Gazdaság.

Döntöttek a nyugdíjjárulék fél százalékpontos megemeléséről (a jelenlegi 9,5-ről 10 százalékra nő a mértéke). A nagyobb járulék a nők korai nyugdíjazásának finanszírozását fedezné. Az Orbán-kabinet szeretné, ha a nők negyven év munkaviszony után mennének nyugdíjba.

Változás, hogy a gyesről a régi munkahelyükre visszatérőket foglalkoztató cégek adókedvezményben részesülnek, mivel csak 20 százalék járulékot kell fizetniük a munkavállaló után.  Valamint a vállalatoknak meg kell tartani a gyesről visszatért, és az őt helyettesítő munkaerőt is. 

A vállalkozásoknak könnyítést jelenthet jövőre, hogy a társasági adóban a december végi feltöltés csak a százmillió forintnál nagyobb árbevételű cégekre vonatkozik majd.

Eddig a magánnyugdíjpénztári tagdíjak átirányításából kimaradtak az őstermelők, ezt most korrigálta a kormány.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kilenc pontban felsorolásszerűen összefoglaltuk a főbb változásokat: egykulcsos, 16 százalékos szja; családi kedvezmény bővítése; csökkentett mértékű adójóváírás; kedvezmények kivezetése (lakástakarék, pénztári kedvezmény kivételével); átalakított természetbeni juttatási rendszer; pénzügyi szervezetek különadója; válságadók; Robin Hood-adó meghosszabbítása 2013-ig; társasági adó kulcsa egységesen 10 százalék 2013-tól.

Amint látszik a táblázatból, az igazán magas jövedelműek járnak a legjobban az adóváltoztatások által.


 

Címkék: