Rettegő dolgozók a luxus rabszolgái

Pénzcentrum2010. november 9. 04:42

Rabszolgatartással felérő körülmények között foglalkoztatják a nagy-britanniai ruhagyárak a diákvízummal illetve illegálisan érkező munkavállalókat. Bár a szigetországban a rabszolgaságot 1838-ban betiltották most úgy tűnik, hogy nem csak a harmadik világ országaiban van jelen a munkavállalók kizsákmányolása.

A kizsákmányolásra és a rossz munkakörülményekre egy angol oknyomozó riporter hívta fel a figyelmet. Az újságíró három hónapig dolgozott különböző ruhaipari vállalkozásokban, ahol felfedezte azt az aggasztó tényt, hogy sok munkavállaló napi tizenkét órában dolgozik a minimálbér feléért. A nyomozóhatóságoknak nehéz a dolguk, hiszen papíron nincs nyoma a kizsákmányolásnak - a bércédulákra nem azt az összeget vezetik fel a munkaadók, amit valójában ki is fizetnek. A legtöbb dolgozó illegálisan vállal munkát a szigetországban, így nem tudnak mit tenni a mostoha körülmények ellen, mert félnek, hogy elvesztik munkájukat.

 


A tényfeltáró riport szerint főnökeik ordítoznak az alkalmazottakkal és megalázzák a kiszolgáltatott helyzetű embereket. A munkavédelmi szabályokat sem tartják be a legtöbb üzemben, gyakori, hogy a munkások étlen-szomjan végzik megerőltető munkájukat, mert a gyár nem biztosítja számukra a kötelező ivóvíz vételi lehetőséget. Vizsgálódása során az újságíró arra is felhívta a figyelmet, hogy a vészkijáratok se biztosítottak, mert azokat sokszor eltorlaszolják.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Az érintett ruhaipari cégek, köztük a hazánkban is ismert C&A kifejezték együttérzésüket és megkezdték a vizsgálatokat beszállítóik körében.

Címkék:
ruhagyár, rabszolgaság,