Butábbak vagyunk az európai átlagnál - de van megoldás

Pénzcentrum2010. október 15. 09:32

Magyarországon a foglalkoztathatóság jelentős akadálya az alapkészségek hiánya. Az alacsony iskolázottságú emberek alapkészségei az uniós átlag alatt vannak - mutatta ki nemrég egy felmérés, ami a 16-65 év közötti lakosság teljesítményét mérte négy fő készségterületen. A kormány a foglalkoztatási szint emelésével és képzésekkel javítana a helyzeten - írja a Napi Gazdaság.

Hazánk 2004-ben csatlakozott a 11 országra kiterjedő Adult Literacy and Lifeskills Survey (ALL) nevű kutatáshoz.

A tanulmányból világosan kivehető, hogy aktív eszközökkel, például képzéssel kellene segíteni a leginkább hátrányos helyzetű csoportokat.  Ez különösen az érettségivel nem rendelkező, maximum nyolc általánost végző lakosságot érintené - véli Köpeczi Bócz Tamás, a közigazgatási tárca társadalmi felzárkóztatásáért felelős helyettes államtitkára.  

Továbbá mindenképpen emelni kellene ezeknek az embereknek a foglalkoztatottságát. Ebből a társadalmi rétegből kikerülő családok esetében majdnem a fele háztartásban egyik szülő sem dolgozik, ha ez továbbra is így marad, még nagyobb nyomorba fognak kerülni az amúgy is szegények. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az All-felmérés szerint fontos lenne egy hatékony továbbképzési rendszer kiépítése, olyan társadalmi-gazdasági környezet megteremtése, amelyben a folyamatos tanulási lehetőséget biztosítanák és jutalmaznák is. Ezáltal az élethosszig tanulás életstílussá válhatna. 

 

Címkék: