Adócsomag 2013-ig: újabb fejlemények

Világgazdaság2010. október 8. 09:32

A minimálbér adókötelessé válik, 2011-től az szja mellett 16%-os lesz a kamat -és árfolyamnyereség-adó, valamint az osztalékadó is. Megszűnik bizonyos természetbeni juttatásokra kirótt 54%-os szja és a 27%-os egészségügyi hozzájárulás - tudta meg a Világgazdaság.

Mint már korábban megírtuk napvilágra került az új adócsomag tartalma. A kormányhoz október 13-án terjesztik be. A minimálbért több éven át fokozatosan tennék adókötelessé, csak a bruttó 50-60 ezer forintos jövedelem lenne adómentes.

A szuperbruttó 1,27-es szorzója jövőre felére csökkenne, majd végleg eltűnne 2013-ban. Az adóalapot nem növelné a gyermekgondozási segély, az ösztöndíj és a nyugdíj.

A jelenleg 20 százalékos kamat -és árfolyamnyereség-adó 16 százalékra mérséklődne az osztalékadó pedig a mostani 10-25%-ról szintén egységesen 16%-ra változna.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az adójóváírást is fokozatosan csökkentené az állam. A jelenleg 450-460 milliárd terhet jelentő tételt három év alatt a negyedére szeretnék levinni. Tehát jóval kevesebbeknek járna adójóváírás, de a legszegényebbek a későbbiekben is élhetnének a kedvezménnyel.

A kétkulcsos társasági adó egységesítésében még nincs megegyezés, de a kormánynak szándékában áll a mostani 500 millió feletti rész után fizetendő 19%-os adó eltörlése.

Címkék:
osztalékadó,