Adatok a nyugdíjhoz: 4,47 millió magyarról bevallották

Pénzcentrum2010. október 7. 05:20

A munkában töltött évek meghatározására a cégeknek minden évben kötelezően adatot kellett szolgáltatni a dolgozókról az előző év bér- és járulékfizetése alapján. Ezt idén utoljára április 30-ig kellett megtenni, ugyanis a Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lapon (NYENYI) történő adatszolgáltatást január elsejével eltörölték.


2005-től évenként ígérgették, végül idén januárjától megszűnt a NYENYI lap és ez által kisebb lesz a foglalkoztatók adminisztrációs terhe. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lesznek olyan kötelezettségek, amelyeket közvetlenül a nyugdíj-biztosítási igazgatási szervek felé kell teljesíteni. A 2009-es évre vonatkozóan 2010. április 30-ig (illetőleg egyes nyilvántartásra kötelezettek esetén 2010. augusztus 31-ig terjedő határidővel) teljesítendő NYENYI lapos adatszolgáltatás volt az utolsó ilyen kötelezettség.

 

 

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság által összesített statisztika szerint 784 ezer foglalkoztató teljesített adatszolgáltatást, a biztosítottak száma a halmozódások kiszűrését követően 4,469 millió fő. Az első negyedéves adatok szerint Magyarországon a magánnyugdíjpénztári tagok száma 3,045 millió, míg önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással 1,31 millióan rendelkeznek. A magánnyugdíjpénztári tagság a munkaerőpiacra lépőknek kötelező ugyan, de nem örökérvényű, vagyis az ügyfeleknek legalább hat hónapos tagsági viszonyt követően lehetőségük nyílik az átlépésre.

A 2010. január 1-jétől hatályba lépett törvényi szabályozás értelmében a jövőben is lesznek olyan adatszolgáltatások, amelyeket közvetlenül a nyugdíj-biztosító felé kell teljesíteni. Az adminisztrációs könnyítés többek között az adatszolgáltatás módjában nyilvánul meg. Bár már a tavalyi NYENYI adatszolgáltatást is elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül kellett teljesíteni, az e-NYENYI elsődlegességét kimondó szabályt idén kötelező jelleggel kellett alkalmazni.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


NYERJ egy TV-t!!!

Ha az alábbi kérdésre helyesen válaszolsz és regisztrálsz játékunkra, nyerhetsz egy hűtőmágnest vagy a 4db LG Blu-ray lejátszó egyikét, illetve fődíjként egy LG márkájú LH5020 FULL HD LCD televíziót!

Mi az alapvető feltétele a magánnyugdíjpénztárak közötti átlépésnek?
a) legalább 6 hónapos tagsági jogviszonya kell, hogy legyen az adott magánnyugdíjpénztárnál
b) legalább 4 hónapos tagsági viszonya kell, hogy legyen az adott pénztárnál
c) legalább 1 éves tagsági jogviszonya kell, hogy legyen az adott pénztárnál

Kattints IDE, regisztrálj és nyerj! Sok szerencsét!


Címkék: