Kevesebbet érnek fizetéseink, mint öt éve

Pénzcentrum2010. szeptember 18. 11:00

"A 2005-ös szint alá süllyedtek idén a bruttó reálbérek Magyarországon" - derült ki a Hay Group 2010-es Jövedelemszint-felmérésének hétközi konferenciáján.

Az öt évvel ezelőtti értékekhez viszonyítva az akkori fizetésünk 99%-át érik a mai összegek. Ez főként az évről évre inflációt alulmúló béremeléseknek köszönhető. Az elmúlt két éves számokat tekintve a céges bérmozgások a válság alatti időszakban folyamatosan alatta maradnak az fogyasztói árindex alakulásának. A Hay Group idei felméréseinek alapján a vállalatok átlagosan 3,7%-os béremelést hajtottak végre, ami 1,2%-kal alacsonyabb, mint a tervezett inflációs várakozás.

"Még most is bizonytalanságot tapasztalunk a jövő évi béremelési tervekkel kapcsolatban. A felmérésünkben résztvevő vállalatok közel 14%-a nem tudja egyáltalán lesz-e emelés" - mondta el Jakabos Tünde, a Hay Group Magyarország Javadalmazási Üzletágának vezetője.

További 30%-nak pedig nincs pontos szám emelési terveiben. A legtöbb bizonytalan vállalat kivár, amíg a jövő évi személyi jövedelemadóval kapcsolatos kérdések tisztázódnak, és az idei vállalati eredményekről már pontosabb képet látnak.

A bérpiaci mozgások tekintetében nem látható nagy átalakulás az elmúlt évet tekintve. Változatlanul a gáz- és olajipar vezeti a legjobban fizető szektorok listáját, míg az ipari termelő és a kiskereskedelmi vállalatok kullognak a képzeletbeli rangsor végén. Érdemes azonban ezzel kapcsolatban kiemelni, hogy ennek hátterében főként a földrajzi elhelyezkedés áll.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Évek óta változatlan a felállás, miszerint a budapestiek jóval a piaci átlag felett, míg a nyugati illetve keleti országrészben élők alatta keresnek. Így kevéssé meglepő, hogy a főként vidéki telephellyel rendelkező gyárak átlag alatti bérszínvonallal rendelkeznek. Idén újra nőtt a Budapest-vidék különbség a fizetések tekintetében - a keleti országrész átlagosan 21%-kal, míg a nyugati közel 17%-kal marad el a fővárosi bérektől.

Címkék: