Tengerpartra költöznének a luxusnyugdíjasok

Pénzcentrum2010. augusztus 13. 11:02

Az Aon Corporation vállalati tanácsadó cég legújabb felmérése szerint leginkább napsütötte tájakra, a tenger mellé szeretne költözni nyugdíjas éveire az európaiak tekintélyes hányada, kivéve persze azokat a szerencséseket, akik eleve ilyen helyen laknak már aktív éveikben is - írja a Napi Gazdaság.


Az időskorukban külföldre költözni készülők közül minden negyedik Spanyolországot választaná, utána Franciaország következik, a harmadik helyezett az Egyesült Államok (bár Florida az olajszennyezés miatt már veszíthetett a vonzerejéből).

A tanácsadó cég kutatói több mint 7500 aktív belga, dán, francia, holland, ír, brit, német, norvég, spanyol és svájci dolgozót kérdeztek meg visszavonulási terveikről, s mint kiderült, a hosszabb távra tervezgetők egyáltalán nem zárják ki azt sem, hogy egy távoli kontinensen kezdjenek új életet öreg napjaikra.

A kutatás vezetője szerint az olcsó légi közlekedés, az internetes kommunikáció elterjedése nyomán a tengerentúli visszavonulás nem egyenlő azzal, hogy valaki teljesen kiszáll a családja életéből. A cég arra is figyelmeztetett, hogy a nyugdíjasmigráció miatt egyes kormányoknak esetleg majd újra kell gondolniuk szociálpolitikájukat, illetve egészségügyi büdzséjüket. A végletek mindenesetre elgondolkoztatóak: a brit dolgozók jóval kevesebb mint fele akarja hazájában leélni nyugdíjas éveit, míg a spanyolok közel 87%-a nem akar sehová se menni.

Címkék:
olajszennyezés,